You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 15 Next »

Serviceanvender

Bestillingsark for adgang til eksternt testmiljø

Bestillingsark for adgang til services på NSP

Public-key/Offentlig nøgle

Trust - ledelseserklæring - kommuner

Service aftaler


Service aftaler er den centrale aftale, som en serviceaftager indgår med SDS i forbindelse med at ønske at anvende en service via NSP. Service aftalen er del af et aftalesæt som i alt udgøres af 3 typer dokumenter

  1. Service aftale
  2. Serviceoverblik (adgang kræver login, der fås i.f.m. oprettelse af aftalen med SDS) 
  3. Service vilkår (særlige vilkår for respektive services)

Se service aftale samt service overblik her: NSP Serviceaftale

En serviceaftager vil altid have service aftalen og adgang til service overblik. Hver service kan have særlige vilkår, for eksempel leverancesikkerhed, krav til sikkerhed eller begrænsninger i anvendelsen.

Service aftalerne kan forekomme i flere led når en anvenderorganisation bruger eksterne systemleverandører som mellemtrin på adgangsvejen til NSP. I det følgende er gengivet de modeller, som SDS anvender i forbindelse med aftale paradigmet for NSP.

Teknisk set er service aftager forbundet med NSP via en NSP gateway. Gateway opbevarer en adgangsbillet, som indeholder CVR for service aftager og som skal bruges hver gang en slutbruger foretager en ny forespørgsel til en service via NSP.


Direkte gateway

Aftaleparadigmet for adgang via direkte gateway er et aftaleforhold mellem SDS og service aftager organisationen. Service aftager er også service anvender og repræsenterer via sit CVR nummer en organisation med en gruppe af slutbrugere.

Denne form gælder som eksempel adgangen for en region til NSP.

Regionen vil have et aftalesæt med Serviceaftale, service overblik samt servicevilkår for de services, regionen ønsker at benytte.


 


Indirekte gateway, centralt anvendelsesansvar

Aftaleparadigmet for adgang via indirekte gateway med centralt anvendelsesansvar er et aftaleforhold mellem 1) SDS og service aftager organisationen og 2) SDS og anvender organisationen. En Anvnedersystem leverandør (central leverandør) udgør et ekstra led i forbindelsen mellem NSP og service anvender organisationen.

Service aftager er derfor ikke service anvender, men kaldes i denne form anvendersystem leverandør. Både service aftager og service anvender repræsenterer via deres CVR nummer en organisation. Gruppen af slutbrugere findes i anvender organisationen.

Denne form gælder som eksempel adgangen for en kommune til NSP.

Både anvendersystem leverandør og anvender skal have et aftalesæt. Begge organisationer skal have et aftalesæt med serviceaftale samt service overblik (Online). 

Anvendersystem leverandør har behov for adgang til basis services på NSP mens anvender har behov for en række forretnings- og dataservices.

Anvender organisationen (eks. kommunen) tager via sit aftalesæt centralt ansvar for slutbrugerens anvendelsen af services samt bruger- og rettighedsstyring i forhold til anvendelse.Anvender er begrænset til kun at benytte udvalgte services i dette forhold, beskrevet i særlige vilkår for indirekte gateway adgang.

Se  vilkår for indirekte gateway her: Anvendersystemleverandør Servicevilkår


 




Indirekte gateway, lokalt anvendelsesansvar

Aftaleparadigmet for adgang via indirekte gateway med lokalt anvendelsesansvar er et aftaleforhold mellem 1) SDS og service aftager organisationen og 2) SDS og anvender organisationen. En central leverandør udgør et ekstra led i forbindelsen mellem NSP og service anvender organisationen.

Serviceaftager er derfor ikke service anvender, men kaldes i denne form anvendersystem udbyder. Både serviceaftager og serviceanvender repræsenterer via deres CVR nummer en organisation. Gruppen af slutbrugere findes i anvender organisationen.

Denne form gælder som eksempel adgangen for en lægepraksis til NSP.

Administrativt indgår lægepraksis system leverandører (LPS) en aftale med SDS, som indeholder en række vilkår for lægernes anvendelse af NSP samt en instruks til lægepraksis for adgangskontrol. LPS indestår dermed for at der i LPS-leverandørens kundevilkår optages bestemmelser, der på tydelig vis forpligter LPS kunderne i en række forhold.

LPS udbyderen indgår desuden aftale om egen adgang til NSP for både basis services samt en række forretnings- og dataservices.

Lægehuset indgår IKKE aftale med SDS. De enkelte lægehuse og læger indestår for en korrekt anvendelse af NSP via deres lokale kundeaftaler med LPS. Anvender organisationen (lægehuse) tager via kundeaftale med LPS lokalt ansvar for slutbrugerens anvendelse af services samt bruger- og rettighedsstyring i forhold til anvendelse.

Se LPS vilkår her: NSP Servicevilkår_LPS

 



  • No labels