Deltagere:

 

Ruth Kirk Ertmann, Praktiserende læge

Hanne Heje, Praktiserende Læge

Martin Bagger Brandt, PLO

Melanie Jensen, PLSP

Jan Emil Larsen, Region Syd

Anne Uller, Region Syd

Lars Simesen, Region Midt

Karen West Dalker, Region H

Jesper Breum Pedersen, Region H

Anne Rose, Region Midt

Sisse Kammann, Region H

Anne Katrine Leksø, MedCom

Karen Sophie Skov Drewsen, Region Sjælland

Birgit Simonsen, Region H

Jonas Hartwig, PLSP


Repræsentanter fra projektet:

Ida Bachmann Anthony, Sundhedsdatastyrelsen

Lone Dalager, Syddansk Sundhedsinnovation

Camilla Wiberg Danielsen, Sundhedsdatastyrelsen

Kjeld Froberg, Lakeside

Thor Schliemann, Sundhedsdatastyrelsen

Hans H. Præstbro, Sundhedsdatastyrelsen


Afbud:

Lene Eskildsen, Region H

Jan Stener Jørgensen, Region Syd

Anne Rosenbæk, Region Midt

Anne Friis Hansen, Region Syd

Boel Leth Emanuel, Københavns Kommune

Mette Hvilshøj Fabricius, Region Sjælland

Thea Lousen, Region Sjælland

Jacob Alexander Lykke, Region H

Marie Krag, Region Nord

Jesper Sørensen, PLSP

Agenda + Referat

Velkommen og præsentation

Ida og Lone bød velkommen. Deltagerne blev præsenteret for status på det overordnet projekt.

Scope for det kommende arbejde i delprojektet blev præsenteret og nedenstående nedbrydning skrives ind i projektgrundlaget. Arbejdet er indenfor rammerne af SST anbefalingerne: https://www.sst.dk/da/Viden/Graviditet-og-foedsel/Svangreomsorgen.

Det er den kliniske dagligdag der er projektets formål, men er der mulighed for at imødekomme data til forskning på den lidt længere bane, imødekommer projektet det.

Bemærkninger:

Der var spørgsmål fra de sundhedsfaglige om deltagelse fra systemleverandørerne. Det blev aftalt at vi for hvert punkt, illustreret ovenfor, aftaler proces, så parterne evt. har tid til høring eller lignende i deres bagland og med deres leverandør.


Referenceterminologi og kodeværk

Camilla præsenterede hvad en referenceterminologi er, samt hvilke muligheder, der er blandt de nationale klassifikationer og terminologier, som Sundhedsdatastyrelsen har undersøgt.

NPU: Nomenclature for Properties and Units anvendes i Danmark i inden for det laboratoriemedicinske område og vil være bedste valg som fælles reference for denne type oplysninger.

SKS: SKS er en klassifikation og er udviklet til statistisk anvendelse. Den er ikke dækkende for de oplysninger, der indgår i de eksisterende vandre- og  svangerskabsjournaler. De manglende oplysninger passer ikke ind i SKS og vil ikke blive oprettet her.

SNOMED CT: er en klinisk terminologi, der er udviklet til at omfatte forskellige specialer og faggrupper. Den er samtidig velegnet som referenceterminologi og kan rumme de oplysninger, der er behov for i projektet.

Derfor er Sundhedsdatastyrelsens anbefaling, at anvende SNOMED CT sammen med NPU som referenceterminologi.

Sundhedsdatastyrelsen har givet et første bud på SNOMED CT koder (Felter og koder), der evt. kan dække de begreber, der indgår i den eksisterende vandre- og  svangerskabsjournal, men der er behov for en sundhedsfaglig gennemgang af dette arbejde for at sikre, dels at der er en ensartet forståelse af begreberne dels, at de informationer, de sundhedsfaglige dokumenterer i dag – og som skal deles via Graviditetsmappen – findes i koderne.

Emnet blev diskuteret og der blev aftalt nedenstående videre proces for valg af kodeværk til den kommende referenceterminologi. Dog med lidt usikkerhed på, hvordan det konkret gøres i Vestdanmark. Det følger projektet op på med parterne.

Bemærkning:

Det er vigtigt vi er præcise på hvad indholdet i Graviditetsmappen skal bruges til for at kunne vælge det rigtige indhold. Her tænkes bl.a. på forskning.

Opmærksomhed omkring at fritekst ikke altid kan fjernes og erstattes af struktureret data. Men det kan supplere, struktureret data, så den sundhedsfaglige både kan udtrykke sig frit med tekst og kan dele de struktureret data, der må være behov for.


Hjemmeopgave

Første hjemmeopgaven består i at afklare brugen af referenceterminologi med sit bagland, med udgangspunkt i det der blev præsenteret på mødet og den dialog der var omkring emnet ovenfor. Arbejdsgruppen skal kunne anbefale et eller flere kodeværk til den kommende referenceterminologi. Frist for tilbagemelding på kodeværk er næste møde d. 30. august 2021.


Kommende møder

Der blev aftalt hjemmeopgave og kommende møder. .

I vil blive inviteret og projektet har noteret følgende medlemmer i arbejdsgruppen. Ændringer her til bedes meddeles Ida Anthony idba@sundhedsdata.dk

 

Bemærkning:

PLO vil gerne sikre mere klinisk retning for at sikre klinisk deltagelse.

Region H. mente at den nuværende vinkel var den rigtige, så vi sikre at klinikerne har en forståelse af de beslutninger der bliver truffet og deres betydning for løsningen når den senere skal virke i deres lokale fagsystemer.

Ida Anthony pointerede at deltagelse fra klinikken på et onsite fællesmøde i Odense til oktober var meget nødvendigt, dog kunne parterne selv sikre fælles enighed om hjemmeopgaven frem mod mødet slut august og evt. sende 1-2 repræsentanter til online nødet.


Præsentation af arbejdet hos SP

Dette nåede vi desværre ikke, det udskydes til 30. august.

  • No labels