<<   eCPR - Yderligere dokumentation


Indholdsfortegnelse:

Introduktion

Nationalt eCPR blev idriftsat af Sundhedsdatastyrelsen som en indsats i Strategi for Digital Sundhed 2018-2022 og er en fortsættelse på en løsning udviklet i 2017. Den blev udviklet af midler fra Digitaliseringsstyrelsen fra Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2016-2020.   

Uden brug af Nationalt eCPR, har aktørerne i sundhedsvæsenet hvert sit system og setup omkring udstedelsen af eCPR. Det medfører, at de tildelte eCPR-numre ikke er unikke på tværs af aktører. Samme nummer kan derfor være tildelt forskellige personer hos hver sin aktør, hvilket skaber risiko for fejlbehandlinger. 

De lokalt udstedte eCPR kan ikke bruges af Fælles Medicinkort (FMK), idet personerne ikke entydigt kan identificeres på baggrund af et lokalt udstedt eCPR. En anvendelse af nationale systemer, som FMK, forudsætter en standardiseret løsning, hvor der er sikkerhed for, at eCPR er unikke og kan sammenkobles med et tidligere eCPR og/eller f.eks. et pasnummer. 

Nationalt eCPR blev idriftsat i forbindelse med ibrugtagningen af dosisdispensering på FMK-online, samt for at understøtte vaccinationsindsatsen under Covid-19.

Baggrund

Som en naturlig del af digitaliseringen af sundhedsvæsenet udveksles flere og flere informationer mellem parter og systemer. I den forbindelse er en unik identifikation af patienterne nødvendig for at sikre korrekt behandling. Etablering af en national erstatnings-CPR-løsning (eCPR) var en indsats i Strategi for Digital Sundhed 2018-2022, der understøtter dette formål. 

Indsatsbeskrivelse fra ’Strategi for Digital Sundhed 2018-2022’:

5.4 Etablering af en national erstatnings-cpr løsning (e-cpr)

Når patienter uden et dansk cpr-nummer behandles i sundhedsvæsenet, opstår der i dag risiko for misforståelser og i værste fald behandlingsfejl, idet de tildelte erstatnings-cpr numre (e-cpr) som bruges til registrering af patienterne i sundhedsvæsenets systemer, ikke nødvendigvis er unikke. Det skyldes, at hver region i dag har sit eget setup for udstedelse af e-cpr, hvilket betyder, at det samme nummer kan være tildelt forskellige personer. Som løsning herpå etableres der en national e-cpr løsning, som udbredes til hele sundhedsvæsenet.

Teknologisk leverance

Som led i initiativet etableres der en national løsning til udstedelse af erstatnings-cpr numre.

Implementeringsleverance

Regionerne skal integrere den nationale e-cpr løsning i egne systemer eller tilgå den via en webløsning (hjemmeside), så den nemt kan tilgås for de relevante sundhedspersoner. På sigt kan den nationale e-cpr løsning også anvendes i fx almen praksis.

Problemstilling

I sundhedsvæsenet udstedes der omkring 30.000 erstatnings-CPR-numre årligt 1 . Disse udstedes bl.a. når patienter uden et dansk CPR-nummer behandles i sundhedssektoren. Disse eCPR-numre er ikke koordinerede på nationalt plan. Der er dermed risiko for, at udstedte eCPR-numre ikke er unikke på tværs af aktører, hvilket kan resultere i misforståelser og behandlingsfejl.

De problemer, som mangel på et unikt pålideligt eCPR-nummer medfører, kan deles op i to kategorier:

Mange-til-en-situationen, hvor flere personer tildeles samme eCPR-nummer. Risiko for fejlmedicinering eller fejlbehandling af personen. Eksempelvis ved at flere personer kommer til at dele samme medicinkort.

En-til-mange-situationen, hvor en person tildeles flere forskellige eCPR-numre. Mindre kritisk end den første, men kan stadig medføre fejlmedicinering eller fejlbehandling, idet der kan være risiko for dobbeltmedicinering.

Formål

Formålet med Nationalt eCPR er at skabe et kvalitetsløft, hvor eCPR-numre kan udtrækkes og anvendes på tværs af regioner og sektorer, samt benyttes i nationale services, f.eks. ved indberetning fra sektorerne til nationale datakilder. Løsningen skal sikre, at flere personer ikke tildeles samme eCPR-nummer og skal minimere risikoen for at samme person tildeles flere eCPR-numre. 

Løsningen skal skabe basis for en unik identifikation af en person med eCPR-nummer, således at digital udveksling af informationer i sundhedsvæsnet bliver muligt for patienter uden CPR-nummer.

Løsningens primære formål er at øge patientsikkerheden for personer uden dansk CPR-nummer, så den kan være på samme niveau som for personer med CPR-nummer. Dog er det vigtigt at tydeliggøre at eCPR ikke giver lige rettigheder i sundhedsvæsenet, som patienter med CPR.

Brugen af Decentrale eCPR-numre i sundhedsvæsenet

Årligt udstedes der mange tusinde Decentrale eCPR-numre i det danske sundhedsvæsen. De skøn der er kommet frem i arbejdsgrupperne for Nationalt eCPR ligger mellem 30.000 og 150.000 Decentrale eCPR-numre pr. år. Den store spredning i tallet kan have flere årsager, hvoraf nogle er nævnt nedenfor:

  • Der er store regionale forskelle på om Decentrale eCPR-numre udelukkende benyttes lokalt, eller mellem forskellige aktører.
  • Decentrale eCPR-numre anvendes i visse sammenhænge til andet end at registrere patienter (fx til forskning, vævsprøver, donororganer, test) og det er uklart i hvor stort omfang dette sker.
  • Den proces der i dag bruges i flere regioner, potentielt giver de samme patienter mange forskellige eCPR-numre.

Processer og aftaler omkring brugen af decentrale eCPR-numre

Når sundhedsaktører anvender Decentrale eCPR-numre lokalt, benytter de lokale løsninger til at generere et Decentralt eCPR-nummer. Disse lokale løsninger garanterer at eCPR-nummeret er unikt i den lokale løsning, men der er ingen garantier mellem aktører.

Nogle aktører har indgået lokale aftaler om at benytte den samme lokale løsning, hvilket garanterer unikhed i et større anvendelsesområde, men dette er langt fra alle.

Generelt gælder der i dag to strategier ved udveksling af oplysninger på personer med eCPR-nummer:

  1. Lokal aftale: Her er der indgået lokale aftaler om, hvem der er eCPR-Master, og aftaleparterne forpligter sig til at overholde disse aftaler. Herefter holder modtager styr på, hvilke parter der stoles på, og i disse tilfælde anvendes det modtagne Decentrale eCPR-nummer.
  2. Nyt eCPR hver gang: Her ignorerer modtageren det modtagne Decentrale eCPR-nummer, og trækker selv et nyt fra sit lokale system. Patienten får altså et nyt Decentralt eCPR-nummer ved overdragelse mellem to aktører.

Der er i projektet ’national eCPR-løsning’ kendskab til ét tilfælde af ovenfornævnte strategi  1. Lokal aftale i Danmark. En region udsteder eCPR-numre på vegne af lokale praksislæger og kommuner, hvorefter praksis og kommunerne er forpligtiget til at benytte disse. Regionen udsteder ikke Decentrale eCPR-numre til brug lokalt i praksis eller kommunen. Aftalen gælder altså kun for patienter som skal i berøring med regionens enheder.

Så vidt vides benytter resten af regionerne strategi 2. Nyt eCPR hver gang. Konsekvensen af dette er, at samme person får udstedt nyt Decentralt eCPR-nummer hver gang denne kommer i kontakt med sundhedsvæsenet og hver gang de bliver overført mellem aktører. De kan dermed have flere Decentrale eCPR-numre, ikke bare på tværs af aktører, men også hos samme aktør, da de får et nyt eCPR-nummer ved hver forløbsopstart. Dermed er det ikke bare svært, men nærmest umuligt, at fastholde sygdomshistorik for patienten, da sundhedsdata er knyttet til flere forskellige eCPR-numre.

Brug af Nationale eCPR-numre

Ved at skifte til at benytte Nationale eCPR-numre vil det blive muligt at benytte det samme eCPR-nummer på tværs af alle aktørerne, da de Nationale eCPR-numre er unikke på tværs af hele sundhedsdomænet.

Nationale eCPR-numre kan lokalt tages i brug på to niveauer:

  1. Lokalt brug af Nationale eCPR-numre. Hvor det er de Nationale eCPR-numre der bruges direkte i de lokale systemer.
  2. Omveksling mellem Nationale- og Decentrale eCPR-numre. I nogle tilfælde vil der være for store omkostninger forbundet med at sikre at de lokale systemer kan benytte Nationale eCPR-numre. I de situationer kan man i stedet registrere et Decentralt eCPR-nummer tilknyttet et Nationalt eCPR-nummer i det nationale register, så det bliver muligt entydigt at omveksle mellem et Decentralt eCPR-nummer og et Nationalt eCPR-nummer. Dette vil betyde at patienten er entydigt identificeret på tværs af aktører. Dette bør dog ses som en overgangsløsning, da der skal aftales både interne procedurer og eksterne procedurer til håndtering af dette imellem aktører.



  1. Tallet er behæftet med en del usikkerhed, bl.a. idet erstatnings-CPR-numre anvendes til andet end patienter, f.eks. i patologi og til forsøgsdyr. Det her nævnte tal er et bud på anvendelse til reelle patienter.


Ændringslog

1.02023-10-31Indhold publiceretSDS
  • No labels