1. Indledning

Formålet med denne vejledning er at give et overblik over det forretningsmæssige indhold i de enkelte forløbsplaner samt beskrive forretningsreglerne for anvendelsen.

I dokumentet er der først en beskrivelse af indholdet i de enkelte forløbsplaner, herunder hvilke data der indgår. Derefter beskrives forretningsreglerne for anvendelsen forløbsplanerne.

2. Indhold og forretningsregler

2.1. Hvad er forløbsplaner

Formålet med forløbsplanerne er at inddrage patienten i egen sygdom og behandling samt at give klinikken et elektronisk overblik over vigtige kroniske patientpopulationer.

Borgerens praktiserende læge skal f.eks. i forbindelse med årskontrollen tilbyde en digital forløbsplan til patienter med kroniske sygdomme som KOL, diabetes type 2 samt patienter med iskæmisk hjertesygdom.

Borgerne har adgang til egen forløbsplan via Min Læge App. Med deling af forløbsplaner vil borgere også få adgang via sundhed.dk. Forløbsplanerne vil også blive tilgængelige for sundhedsfaglige, som har en behandlingsrelation til patienten/borgeren.

Se: https://laeger.dk/foreninger/plo/digital-praksis/projektoverblik/digitale-forloebsplaner for nærmere beskrivelse

2.2. Data governance

Sundhedsdatastyrelsen står for en data governance for forløbsplaner, governancen indeholder:

  • Beslutningsproces for hvordan ændringer og tilføjelser håndteres.
  • Kommunikationskanal via hjemmeside.
  • Lovgivning og regler som delingsinfrastrukturen efterlever.
  • Vedligehold af standarder og vejledninger angående brugen af registeret.

For nuværende kan henvendelser foregå via programmets postkasse: Patientoverblik@sundhedsdata.dk 

2.3. Indhold i forløbsplaner

MedCom har profileret indholdet i forløbsplaner under standarden for HL7 Careplaner, se Teknisk Implementeringsvejledning forløbsplaner for detaljeret information om standarden.

Tabel 1 - Oversigt over de enkelte forløbsplaners indhold

Indhold

Beskrivelse

PatientInformation om patienten som forløbsplanen omhandler.
Headerinformation

Information om hvornår planen er oprettet, hvilken organisation som er er ansvarlig for udarbejdelse af planen m.v.

Forløbslabel
Er forløbsplanen for KOL, diabetes type 2 eller iskæmisk hjertesygdom.
Helbredstilstand

Information om patientens tilstand vedrørende helbred relateret til en af de 3 type af forløbsplaner.
Helbredstilstanden 
vurderes med henblik på sundhedsintervention..

Mål
(Sundhedsformål,
Sundhedsmål)

Overordnet hensigt med en sundhedsaktivitet i forhold til at belyse eller påvirke en patients helbredstilstand.

Og/eller planlægningsresultat i form af et operationelt mål formuleret som et forventet, målbart udfald af sundhedsaktivitet. 

Sundhedsintervention 

 

Sundhedsaktivitet der på baggrund af indikation til (jvf. i øvrigt begrebet behandling) sigter at belyse eller påvirke en patients helbreds-
tilstand.

En Sundhedsintervention kan bl.a. være en behandling, undersøgelse, udredning, pleje eller kontrol. 

Resultat

Resultater der er fremkommet på baggrund af en sundhedsintervention.

Programmets domænemodel giver yderligere beskrivelser af termerne, se: https://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/etsamletpatientoverblik/domaenemodel


Indholdet i forløbsplanerne kan variere i forhold til den enkelte type. Der er identificeret tre overordnede typer af forløbsplaner. Typerne er beskrevet i Tabel 2.

Tabel 2 - Oversigt typer af forløbsplaner

Type

Forløbsplan

Beskrivelse

1

Diabetes type-2 forløbsplan

Forløbsplanen for type 2-diabetespatienter indeholder prøvesvar, som er relevante for diabetes og de livstilsmål, som er aftalt ved årskontroller.

Planen indeholder også en oversigt over kontroller/vaccinationer m.v. som patienten skal huske.

Det er patientens egen læge, der udarbejder den digitale forløbsplan, hvis formål er at styrke patientens egenomsorg og kendskab til egen sygdom.

2

KOL forløbsplan

Forløbsplanen for KOL indeholder prøvesvar, som er relevante for KOL og de livstilsmål, som er aftalt ved årskontroller.

Planen indeholder også en oversigt over kontroller/vaccinationer m.v. som patienten skal huske.

Det er patientens egen læge, der udarbejder den digitale forløbsplan, hvis formål er at styrke patientens egenomsorg og kendskab til egen sygdom.

3

Hjerte forløbsplan

Forløbsplanen for iskæmisk hjertesygdom indeholder prøvesvar, som er relevante for iskæmisk hjertesygdom og risikofaktorer samt de livstilsmål, som er aftalt ved årskontroller.

Planen indeholder også en oversigt over kontroller/vaccinationer m.v. som patienten skal huske.

Det er patientens egen læge, der udarbejder den digitale forløbsplan, hvis formål er at styrke patientens egenomsorg og kendskab til egen sygdom.

 

2.4. Forretningsregler for Forløbsplaner

Der er behov for fælles forretningsregler, således at parterne er enige om anvendelsen af de enkelte forløbsplaner. Herunder beskrives de forretningsregler, der skal overholdes i forbindelse med anvendelsen af forløbsplanerne.

#1 Borgerens adgang til forløbsplaner
Borgeren kan via sundhed.dk få indsigt i sine forløbsplaner for henholdsvis Diabetes, KOL og iskæmisk hjertesygdom. 
Forløbsplanerne er tilgængelige når borgerens praktiserende læge har udarbejdet de enkelte forløbsplaner sammen med borgeren.

#2 Sundhedsfaglig adgang udenfor eget fagsystem
Sundhedsprofessionelle har adgang til borgernes forløbsplaner via Sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Sundhedspersoner, der er er sundhedsprofessionelle med sundhedsfaglig autorisation, har adgang til borgerens forløbsplaner når der foreligger en relevant behandlingsrelation.
Sundhedsprofessionelle uden sundhedsfaglig autorisation, har adgang til borgerens forløbsplaner, når de har fået tildelt en national rolle ("nspSundAssistR2")  jvf. bestemmelserne for brugerstyring og trust beskrevet under Administrative forudsætninger

#3 Sletning af borgerens forløbsplaner

Borgerens forløbsplaner slettes af forvalteren, når de ikke længere skal være tilgængelige for borgeren, jvf. gældende lovgivning beskrevet under juridiske bindinger i Dokumentationsoverblik.

#4 Registrering til borgerens Minlog

Indhentning af borgerens forløbsplaner logges til borgerens Minlog jvf. gældende lovgivning beskrevet under juridiske bindinger i Dokumentationsoverblik.

#5 Digital fuldmagt
Borgeren kan afgive fuldmagt for læseadgang til Forløbsplaner via den fælles-offentlige fuldmagtsservice, således at borgerens udvalgte pårørende kan se borgerens forløbsplaner.

#6 Spærring
Borgeren kan spærre for deling af forløbsplaner, jvf. gældende lovgivning beskrevet under juridiske bindinger i Dokumentationsoverblik.

#7 Journalisering

Fagsystemer fra praktiserende læger, fødesteder samt sundhedsplejen skal opretholde en patientjournal jvf. gældende journal lovgivning.

Den nationale infrastruktur, som deler forløbsplaner er ikke journalbærende, det er udelukkende en delingsplatform.

 #8 Lokale kopier af borgerens forløbsplaner

Lokale fagsystemer må ikke opretholde lokale kopier af borgerens forløbsplaner fra andre aktører end sig selv, dog skal journaliseringspligten opfyldes jvf. forretningsregel #7
Lokale fagsystemer skal derved slette indhentede data omkring forløbsplaner, når borgeren ikke længere er i kontekst, efter afsluttet konsultation.

 #9 Tekniske afgrænsninger og regler

Den tekniske dokumentation indeholder tilslutningsdokumenter, teknisk implementeringsvejledning samt snitflade dokumentation.
Borgerrettede systemer samt fagsystemer skal følge anvisningerne jvf. Teknisk Implementeringsvejledning forløbsplaner

3. Ændringslog

0.12023-09-14Udkast til Indhold og ForretningsreglerSDS
0.22024-02-20Tilrettet forretningsregel nr. 2, således adgang for sundhedsprofessionelle uden sundhedsfaglig autorisation er beskrevetSDS
  • No labels