You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Her gives en samlet oversigt over dokumentation for Digital løsning til graviditetsforløb. 

Dokumentationen er struktureret efter Digitaliseringsstyrelsen modelprincipperne for Fællesoffentlig Digital Arkitektur (FDA). 

Listen ovenfor giver en oversigt over, hvilken type af indhold, der findes under de enkelte punkter nedenfor.


FDA's 1. grundprincip er at arkitektur styres på rette niveau efter fælles rammer. Projektet understøtter dette princip i følgende artefakter.

Organisering 

Læs mere om projektet på Sundhedsdatastyrelsen hjemmeside underDigital løsning til graviditetsforløb

Arkitekturgovernance 
Projektet følger de fælles referencearkitekturer og standarder for sundheds-it med henblik på at understøtte kvalitet og effektivitet i sundhedsvæsenet. 
Læs mere om programmets arkitekturgovernance på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside under: Rammer og retningslinjer 


FDA's 2. grundprincip, er at arkitektur fremmer sammenhæng, innovation og effektivitet. Projektet understøtter dette princip i følgende artefakter.

Strategi for digital sundhed 2018-2022

I Strategi for digital sundhed 2018-2022 indgår en indsats om at etablere en digital løsning til graviditetsforløb. Indsatsen er 1 ud af 7 konkrete indsatser i strategien.

Indsatsbeskrivelse fra Strategi for digital sundhed 2018-2022:

1.7 Digital løsning til graviditetsforløb

Gravide får i dag en papirbåren vandrejournal, som de skal medbringe til jordemoderkonsultationer, lægebesøg og på fødegangen. Det giver udfordringer i forhold til at sikre, at de relevante oplysninger følger den gravide og kan tilgås af de sundhedspersoner, hun møder på sin vej. En digital løsning skal øge trygheden for den gravide, og de digitale sikkerhedsløsninger – logning, sikker adgang m.v., som i øvrigt anvendes på sundhedsområdet – vil også kunne omfatte den gravides journal. Desuden vil en digital løsning til deling af oplysningerne om den gravide kunne suppleres med løsninger til øget inddragelse af den gravide selv (PRO-data mv.) med henblik på at understøtte, at de gravides forskellige behov mødes på bedste vis.

Teknologisk leverance

Der gennemføres en foranalyse af løsninger for udvikling, implementering og udbredelse af en digital løsning til graviditetsforløb, ligesom der forventet etableres en teknisk løsning, som kan bruges i praksissektoren, på hospitaler og som kan tilgås af borgeren på bl.a. sundhed.dk i forbindelse med fødselsforberedelse mv.

Implementeringsleverance

Der skal tages stilling til en model for implementering og udbredelse af en digital løsning til graviditetsforløb i lokale fagsystemer mv.

Sundheds- og Ældreministeriets fødselspakke ’En god og sikker start’

Der er med Sundheds-og Ældreministeriets fødselspakke ”En god og sikker start” på livet afsat 20 mio. kr. til at igangsætte et projekt, som skal kunne understøtte henvisningsflowet, erstatte de eksisterende fysiske journaler, tilgås via sundhed.dk og på sigt de lokale fagsystemer. En digital løsning til graviditetsforløbene skal være med til at indfri fødselspakkens fire målsætninger for svangreomsorgen om hhv. skræddersyede forløb, gode fødesteder, sundt arbejdsmiljø og bedre digital tilgængelighed.

Ambitionerne er en digital løsning, som tilbyder:

  • Et mere fleksibelt og målrettet tilbud med en øget differentiering og individualisering i forhold til den enkeltes risiko og behov
  • Et sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer, herunder at understøtte samarbejde og overlevering mellem jordemødre og sundhedsplejersker
  • Et særligt fokus på en tidlig og forebyggende indsats især i forhold til socialt udsatte mødre og sammenhængen til indsatsen som udføres i den kommunale sundhedspleje f.eks. i forhold til at forebygge en fødselsdepression eller forberede familiedannelse
  • Mere inddragelse af den gravide og partnere.

ØA20

Regeringen og Danske Regioner er endvidere enige i ØA20, om at udvikle en digital løsning til graviditetsforløb i 2020 og at udarbejde implementeringsplaner med henblik på at starte udbredelse i 2021.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangeromsorgen

Projektet lægger sig i forlængelse af sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangeromsorgen, der henvender sig bredt til sundhedspersonalet i og uden for sygehuset, især praktiserende læger, jordemødre, obstetrikere, personale på barselsafdelinger og sundhedsplejersker.

ØA21

Grundet Covid-19 har processen for udarbejdelse af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner været under pres. Projektet ”Digital løsning til graviditetsforløb” er dermed ikke eksplicit nævnt i ØA21. Udgangspunktet for projektet er derfor ordlyden fra ØA20.

Vision/Målbillede

Projektet har på baggrund af foranalysen og de ovenfor nævnte strategier udarbejdet et målbillede, der bl.a. er anvendt ifm. udbud af den tekniske løsning.

Nedenfor ses projektets målarkitektur for scope i Digital løsning til graviditetsforløbet opdelt på faser:

Visionen for Digital løsning til graviditetsforløb er, at udvikle et fleksibelt og individuelt digitalt graviditetsforløb, hvor svangerskabsdata deles på tværs af sundhedsområdet (praktiserende læger, regionale fødeafdelinger og kommunal sundhedspleje), med den gravide og eventuelle pårørende. Det individuelle graviditetsforløb opnås ved fælles adgang til et opdateret overblik over graviditetsforløbet således, at sundhedspersonerne kan fokusere ressourcer på den sundhedsfaglige individuelle indsats i forhold til den gravide.

Set med det tværfaglige samarbejdsperspektiv er målet at digitalisere den analoge forretningsgang under graviditeten. De nuværende svangerskabs- og vandrejournaler skal erstattes og understøttes af en digital løsning.

Målbillede version 1.1

Arkitekturprincipper

Projektet følger desuden de fælles referencearkitekturer, herunder bl.a. referencearkitektur for deling af dokumenter og billeder samt referencearkitektur for informationssikkerhed. Referencearkitekturerne opstiller pejlemærker og principper for udviklingen inden for det specifikke område og dermed giver sundhedsvæsenets parter og leverandører fælles sigtepunkter for udviklingen af it-løsninger.

Udgivelser om referencearkitektur kan tilgås på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside under: Referencearkitekturer


  • No labels