OBS! Denne side er historisk og omhandler løsningen i pilotafprøvning af Digital Løsning til Graviditetsforløb (GMv1)

1. Indledning

Den sundhedsfaglige skal kunne se og dele data med alle graviditetsforløbets parter. Sundhedsdatastyrelsen udvikler i samarbejde med Trifork i første omgang Graviditetsportalen, som alle graviditetsforløbets sundhedsfaglige aktører kan bruge i pilotafprøvningen.

Graviditetsportalen er en specialside på internettet, som den sundhedsfaglige får adgang til via sit fagsystem eller via direkte log-on. Graviditetsportalen giver adgang til alle data fra Graviditetsmappen og er på den måde den sundhedsfagliges erstatning for papirvandrejournalen og svangerskabsjournalen for den pågældende gravide.

Brugergrænsefladen til sundhedspersoner indrettes, så alle relevante sundhedsfaglige ser de samme data og den samme opbygning af siden.

Løsningen er en midlertidig løsning, indtil der lokalt kan laves en integration fra lokale fagsystemer direkte ind i Graviditetsmappen.

Graviditetsportalen udvikles i 3. og 4. kvartal 2020 samt 2021. Den pilotafprøves fra 1. kvartal 2022.

2. Login

En sundhedsfaglig kan tilgå Graviditetsportalen direkte fra en loginside (dvs. som en standalone-løsning) eller fra sit fagsystem via sikker browser opstart.

3. Opstart af graviditetsforløb

Den sundhedsfaglige kan starte en Graviditetsmappe til kommunikation omkring den gravides forløb via Graviditetsportalen. Graviditetsmappen kan opdateres med et regional graviditetskort. Fødested og jordemoder(center) er tilknyttet i Graviditetsmappen via Graviditetsportalen.

Figur 3.1 Opret forløbsplan

Figur 3.2 Rediger forløbsplan

For at understøtte Min Spærring, hvor den gravide kan spærre for adgang til deres sundhedsdata, er de Graviditetsplaner og Graviditetskort, der anvendes til at skabe en stor del af graviditetsforløbet i pilotafprøvningen, opdelt, så Egen læge og Regionerne har egen instans af disse. Hvis den sundhedsfaglige vurderer, at det er nødvendigt at se de spærret data fra anden sektor eller får et samtykke fra den gravide, kan der foretages et værdispring.

Figur 3.3 Foretag værdispring

4. Konsultationer

Graviditetsforløbet består bl.a. af en række møder med sundhedsvæsenet i form af konsultationer (aktiviteter). For disse konsultationer gælder følgende:

  • I graviditetsforløbet findes der konsultationer på tværs af alle tre sektorer (egen læge, hospital og kommunal sundhedspleje).
  • Konsultationerne skifter tilstand undervejs i graviditetsforløbet og går fra at være noget, den gravide forventer, der skal ske, til at være noget, der er planlagt at skulle ske og slutteligt til at være noget, der er sket.
  • Undervejs i hele graviditetsforløbet kan der opstå behov for at justere graviditetsplanen – dvs. tilføje eller fjerne konsultationer.
  • Den Sundhedsfaglige kan skrive et resumé efter en konsultation, resumé kan bl.a. også anvendes ifm., at der gemmes henvisningsinfo vedr. en henvisning.
Figur 4.1 Juster graviditetsplan

Figur 4.2 Resumé

I Graviditetsportalen kan de sundhedsfaglige sikre, at der skabes et samlet overblik over tilstandene på konsultationerne i graviditetsplanen. Graviditetsplanen er en del af Graviditetsmappen, men indtil der fra fagsystemerne er sikret en dyb integration til Graviditetsmappen, kan den Sundhedsfaglige via Graviditetsportalen oprette, justere og opdatere graviditetsplanen, ved at tilføje bl.a. at tilføje en aktivitet.

Figur 4.3 Tilføj aktivitet

5. Målinger

I løbet af graviditetsforløbet fortages en række målinger i forbindelse med den gravides konsultationer hos de forskellige aktører. Det drejer sig om, men begrænses ikke til:

  • Vægt
  • Blodtryk
  • Urin: A S Leu Nit
  • Ødem
  • Symfyse-fundus mål
  • Fosterpræsentation
  • Fosterskøn
  • Fosteraktivitet

Den sundhedsfaglige kan via Graviditetsportalen se disse målinger, samt indtaste disse.

6. Afslutning af Graviditetsforløbet

En graviditet afsluttes ved fødsel eller abort, men selve graviditetsforløbet afsluttes først vanligvis ca. 8 uger efter fødsel ved konsultation hos egen læge. Den sundhedsfaglige skal under hele graviditetsforløbet samt efter afsluttet graviditet kunne gemme indholdet af Graviditetsmappen til egen journal. Data fra Graviditetsmappen vil være tilgængelig i Graviditetsportalen i 2 år, hvorefter disse data slettes fra Graviditetsmappen.

Ændringslog


0.12021-02-05Udkast til GraviditetsportalenSDS
0.22021-05-19Udkast opdateretSDS
























  • No labels