Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

I dokumentet er der først en beskrivelse af indholdet i Fælles Stamkort, herunder hvilke data der indgår. Derefter beskrives forretningsreglerne for anvendelsen af løsningen og til sidst er der henvisninger til dokumentationen for Fælles Stamkort, herunder programmets Domæne Model, introduktion til Dokumentdeling, og den øvrige tekniske dokumentation til Fælles Stamkort[1].

Indhold og forretningsregler

...

Indholdet i Fælles Stamkort er udvalgt på baggrund af en større arbejdsgangsanalyse, ”Behov for deling af oplysninger til bedre koordinering i sundhedsvæsenet”[21].

Efterfølgende har en projektgruppe med deltagere fra både hospitaler, kommuner og praktiserende læger, udvalgt hvilke oplysninger, som er vigtigst at dele på tværs af parterne. Indholdet er udvalgt med hensyntagen til hvilke oplysninger som kommer patienter og sundhedsvæsenets parter til gavn og med overholdelse af lovgivningen.

...

#7 Midlertidig adresse
Formålet med feltet ”Midlertidig adresse” er at give patienter mulighed for selv at informere om et ophold på en midlertidige adresse. Det kan f.eks. være at patienten opholder sig hos sin søster, i sit sommerhus eller er på en rehabiliteringsplads.
Sundhedspersoner har også mulighed for at indtaste en midlertidig adresse for patienter.
En midlertidig adresse skal tilknyttes en startdato, og kan tilknyttes en slutdato.
Fælles Stamkort returnerer ikke den midlertidige adresse hvis sluttidsdatoen er overskredet, hvilket medfører at fagsystemerne der benytter Fælles Stamkort skal slette den midlertidige adresse, når slutdatoen er overskredet, da den ikke længere er valid.
Det er ikke muligt at tilknytte mere end én midlertidig adresse i Fælles Stamkort.

#8 Patientens læge
Fælles Stamkort skal kunne vise patientens læge.
Hvis patienten er i sygesikringsgruppe 1, vil patientens praktiserende læge hentes fra yderregisteret og vises.
Er patienten i en anden sygesikringsgruppe, vil patientens læge ikke fremgå af Fælles Stamkort.

#9 Patientens tandlæge
Fælles Stamkort skal kunne vise patientens tandlæge.
Patienterne skal selv udpege hvilken tandlæge de har, Fælles Stamkort henter efterfølgende kontaktinformationerne på tandlægen fra yderregisteret, hvis tandlægen er oprettet som yder.
Er tandlægen ikke oprettet som yder, kan patienten selv vælge at indtaste kontaktoplysningerne.

#10 Patientens sygesikringsgruppe
Fælles Stamkort skal kunne vise patientens sygesikringsgruppe.
Patientens sygesikringsgruppen hentes fra Sygesikringsregisteret.

#11 Sprog
Fælles Stamkort skal kunne vise patientens foretrukne kommunikationssprog.
Patienten kan selv indtaste et sprog, dog er feltet forud fyldt med ”Dansk”. Der kan kun registreres et sprog i Fælles Stamkort.
Formålet med feltet sprog er, at patienter, der ikke forstår tilstrækkeligt dansk til at forstå sundhedspersoner, får mulighed for at angive, at de taler et andet sprog end dansk som deres hovedsprog. Sundhedspersoner får derved en indikation om, at patienten skal kontaktes på forhånd, for at tage stilling til om en tolk skal bestilles. Der er ikke ændret i proceduren for tolkebestilling.

#12 Behandlingstestamente og Livstestamente
Behandlingstestamentet har pr. 1/1-2019 erstattet Livstestamentet, dog er der en del patienter der har et eksisterende Livstestamente, da Livstestamenter ikke må konverteres automatisk til Behandlingstestamenter. Patienten kan derfor have tilknyttet enten et Livstestamente eller et Behandlingstestamente, men aldrig begge.
Fælles Stamkort skal vise om der er foretaget en registrering i et af de 2 registre (Behandlingstestamenteregisteret og Livstestamenteregisteret). Da der er særlige regler for hvem der må se oplysningerne i de enkelte registre, må Fælles Stamkort ikke vise hvilke registrering der er foretaget, blot vise om der er registreret noget i registeret.

#13 Organdonorregistrering
Fælles Stamkort skal vise om der er foretaget en registrering i Organdonorregisteret. Da der er særlige regler for hvem der må se oplysninger om organdonation, må Fælles Stamkort ikke vise hvilke registrering der er foretaget, blot vise om der er registreret noget i registeret.

#14 Digital fuldmagt
Fra borger portaler, skal der være adgang for pårørende med fuldmagt [DIGITAL FULDMAGT] til patientens Fælles Stamkort, således at disse fuldmagtshavere kan læse og redigere data på tilsvarende vis som patienten selv.

#15 Spærring
Patienter har via Min Spærring [MIN SPÆRRING] mulighed for at spærre for enkelte sundhedspersoners adgang til Fælles Stamkort. Lokale fagsystemer skal kunne håndtere at der er spærret for patientens Fælles Stamkort, og registrere hvis spærringen brydes, f.eks. hvis patienten giver samtykke til at sundhedspersonen må få adgang til patientens data.

#16 Opmærkning af data i Fælles Stamkort
Fælles Stamkort opmærker dataelementer med hvem (patienten selv, fuldmagtshaver eller en organisation) der har ændret data samt hvornår data er ændret. Således kan patienter og sundhedspersoner se om data er aktuelle samt hvem der har ændret data sidst.
Indeholder en patients stamkort f.eks. to pårørende, kan det ses på hver af disse pårørende hvem der har opdateret information, samt hvornår den er opdateret.
Borgerportaler samt lokale fagsystemer skal formidle disse data til brugerne.

...

0.82019-12-06Udkast til Indhold og Forretningsregler til Fælles StamkortSDS
 0.9 2019-12-20Tilretning efter kommentarer SDS 


[1] https://www.nspop.dk/display/ESP/Et+samlet+patientoverblik[2]https://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/strategier-og-projekter/et-samlet-patientoverblik

...