Page History
(Siden er under udarbejdelse)
Se evt. beskrivelse af appen Min Graviditet som den blev benyttet under pilotafprøvning af Digital Løsning til Graviditetsforløb i GMv1: Min Graviditet - App til de gravide i GMv1
løbende tilpasning)
Table of Contents | ||
---|---|---|
|
...
Den gravide og øvrige borgere skal kunne danne sig et overblik over graviditetsforløbets standardiserede aftaleforløb og finde information om graviditet, fødsel og småbørnspleje i appen Min Graviditet. Min Graviditet kan downloades gratis fra app store og google play butik i en første version, der ikke kræver log ind, forventeligt pr. 01.01.december 2023.
Min Graviditet skal betragtes som et frivilligt informations-supplement til borgeren, uanset om denne planlægger en graviditet, gennemgår en igangværende graviditet eller blot søger information om emnet.
Appen Min Graviditet er udviklet på baggrund af samarbejdet mellem sundhedssektorens parter som en del af projektet Digital løsning til graviditetsforløb. Den første version af appen udbygges forventeligt i takt med parternes implementering af digital datadeling i graviditetsforløbet, således at den gravide borgers data fra graviditetsforløbet (efter login) kan udstilles i appen. Denne funktionalitet ligger således
I første version af Min Graviditet er denne funktionalitet dog ikke tilgængelig for brugeren endnu og vil fremadrettet efter implementering kun være tilgængelig for den gravide selv.
...
- Indenrigs- og Sundhedsministeriet
- Sundhedsstyrelsen
- Danske Regioner
- Praktiserende lægers organisation - PLO
- Kommunernes landsforening - KL
Bidragydere og leverandører:
...
Komiteen for sundhedsoplysning leverer indhold til appen. Alt indhold er valideret med Sundhedsstyrelsen og Jordemoderforeningen.
Appen er udviklet på baggrund af gravides brugerbehov. Gravide har desuden været aktivt involveret i både design- og udviklingsproces. Dertil er en forløber for den første version af appen pilotafprøvet i 2 regioner.
(Se evt. beskrivelse af appen Min Graviditet som den blev benyttet under pilotafprøvning af Digital Løsning til Graviditetsforløb i GMv1: Min Graviditet - App til de gravide i GMv1)
Leverandører:
- Trifork A/S – udvikling og drift
- Duckwise Aps. - design
...
Min Graviditet understøttes derudover af et Rådgivende Udvalg bestående af sundhedsfaglige repræsentanter fra sektorparterne på tværs af landet samt gravide og partnere. I udvalget sidder deslige repræsentanter fra de faglige selvskaber; Jordemoderforeningen og Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG). Dertil indgår Sundhedsstyrelsen indgår desuden også i det Rådgivende udvalg. i udvalget. Udvalget leverer faglig og kvalitetsmæssig sparring til app-projektet, og drøfter ønsker om fremtidig funktionalitet i appen mhp. videreudvikling. Det rådgivende udvalg er således en
sparringpart til driftsorganisationen i Sundhedsdatastyrelsen, hvor den løbende videreudvikling prioriteres ud fra gældende driftsmidler. (evt. mere her om hvilke versioner og devices, der understøttes)I 2024 påtænkes det rådgivende udvalg at blive udvidet med borgere (gravide og partnere).
Min Graviditet er udviklet til brug på smartphones og supporteres således ikke i udgangspunktet ved brug på tablets.
For smartphones understøttes styresystemer hhv. Android version 10 og nyere samt IOS version 15 og nyere.
2. Opstart og onboarding
Appen Min Graviditet kan gratis downloades fra app store og google play butik forventeligt pr. 01.01.2024.december 2023.
Appens logo ser således ud:
...
Ved opstart af appen præsenteres brugeren for et onboardingsflow:
Brugeren skal herefter, for at få adgang til appen, samtykke til at data, der registreres i appen, lagres på brugerens mobil/device og ikke deles med hverken Sundhedsdatastyrelsen, sektorparterne i graviditetsforløbet eller udviklingsleverandøren.
De oplysninger, som brugeren kan registrere i appen og som gemmes på brugerens device er:
...
Samtykker brugeren, åbnes overblikssiden af appen.
Appens bundmenu viser nu de fire hovedsider i appen:
...
I øverste venstre hjørne står en kort tekst "Din graviditet Min Graviditet - Overblik"
Under kvinderne kan der oplyses en terminsdato.
Herunder vises udvalgte artikler i niveau 2 fra appen svidensområdeappens vidensområde. Før der er sat en termin, viser overblikssiden artikler fra en tilfældig uge i graviditetens start op til 10. uge. Når brugeren åbner appen på ny, vil visningen af artikler skifte her indtil terminen er sat.
Det vil variere, hvor mange artikler, der udstilles her alt efter hvilken tilfældig uge, der vises indhold for. Brugeren kan scrolle ned til flere artikler, hvis der for den pågældende uge er mere at vise, end der umiddelbart er plads til.
...
Både ved "vælg termin" og "beregn termin" føres bruger tilbage til overbliksside. Grafikken med de gravide kvinder er nu udskiftet med fostergrafik, der udvikler sig igennem graviditetens uger samt en blå stribe udenom, der i takt med progressionen gennem graviditetens uger fuldender cirklen om fosteret.
Terminsdato kan redigeres af brugeren ved klik på redigerikonetredigerikonet ved siden af terminsdatoen. Kalendervælger starter på den før indikerede oplyste termin. Terminsvælger Kalenderfunktionen følger ovenstående afgrænsninger for tidsperiode for terminsdatoen.
Ved valg af ny termin tilpasses overblikssiden, så ny terminsdato fremgår, fostergrafikken og blå stribe omkring denne tilpasses til den pågældende graviditetsuge.
På samme side som rediger terminsdato kan graviditeten også afsluttes (se nederst højre hjørne). Her mødes bruger af en modal, som oplyser om, at brugeroprettet data vil blive slettet. Bruger kan fortryde.
...
Når terminen er gemt (eller redigeret) vil terminsdato, graviditetsuge (samt fulde uger +dage), graviditetsmåned og graviditetens trimester fremgå under fostergrafikken. Graviditetsugen og trimesteret opdaterer automatisk, så det er den aktuelle graviditetsuge og trimester som fremgår af forsiden.
(her kan sættes regneregel ind)sættes regneregel ind)
Graviditetsugen og trimesteret opdaterer automatisk, så det er den aktuelle graviditetsuge og trimester som fremgår af forsiden, når appen åbnes.
Desuden ændrer visningen af artikler sig, så der nu som overskrift på artiklerne står hhv. "Relevant lige nu" og vises artikler der hører til den pågældende graviditetsuge samt hvis der scrolles ned "I næste uge", hvor artikler for den kommende graviditetsuge vises.
Eksemplet herunder viser hvordan siden er opdelt, når der scrolles.
Under både "Relevant lige nu" og "I næste uge" er den pågældende graviditetsuges artikler prioriteret vist på forsiden af appen ud fra følgende logik afledt af artiklens emne (se mere under afsnittet om appens vidensdel);
...
Fra graviditeten når fulde 35 uger, er det muligt for brugeren at markere at have født og gemme en fødselsdato.
Når brugeren trykker på "jeg har født" kommer datovælger frem. Her kan bruger vælge tidligst 35 uger tilbage i tiden og senest dags dato.
Når fødselsdato er gemt, vises altid en fuld cirkel om baby.
er gemt, vises altid en fuld cirkel om baby.
Gemmer brugeren ikke en fødselsdato, tikker graviditetsuge-tælleren ved betydeligt overskreden termin til sidst op på maximum graviditetsuge 43. Herfra vil der fremgå det samme sæt af artikler, hver gang brugeren åbner appen herefter (hvis ikke fødselsdatoen siden angives).
Fødselsdato kan ligesom terminsdato redigeres. Her tager appens kalenderfunktion udgangspunkt i seneste valgte fødselsdato.
Fødselsdatoen kan også nulstilles. Vælges dette, viser appen igen den tidligere angivne termin samt beregnet graviditetsuge, graviditetens måned og trimester.
...
Har brugeren gemt en fødselsdato for sidste graviditet, vil der på forsidens øverste højre hjørne fremgå et plus:
Trykker brugeren her, kommer der en tekst i en modal, som informerer brugeren om, at vedkommende skal slette oplysninger på den gemte graviditet (herunder også tjeklistemarkeringer og personlige tilpasninger af tjeklister) for at gå videre.
...
Trykker brugeren slet, føres brugeren tilbage til appens forside med gravide kvinder og kan nu oprette ny terminsdato eller beregne denne.
4. Forløb
Trykkes der på bundbarrens forløbsikon, viser appen et standardforløb som defineret i svangreomsorgens anbefalinger., viser appen et standardforløb som defineret i svangreomsorgens anbefalinger plus sundhedsplejebesøg efter fødsel og 5-ugersundersøgelse af barnet ved egen læge.
Indholdet af forløbsoversigten, herunder navngivning af aktiviteter og dertil detaljebeskrivelser af aktiviteter i forløbsoversigten er samstemt og valideret med Sundhedsstyrelsen.
Før bruger har gemt en terminsdato i appen vises forløbet fra start og der kan scrolles ned så hele forløbet indtil 8 uger efter termin vises:
Der er i oversigten taget stilling til, at Sundhedsstyrelsen benytter termerne 1. og 2. trimester-scanning for forløbets ultralydsundersøgelser.
Uanset hvor man er på siden, kan en blå barre ses, hvor det fremgår at det viste forløb er et eksempel og ikke udtryk for den gravides konkrete aftaler, som netop tilpasses den aktuelle graviditets behov.
Teksten er blevet til efter rådføring med Sundhedsstyrelsen, Jordemoderforeningen, DSOG og sundhedsfaglige fagpersoner i det Rådgivende udvalg for appen Min Graviditet.
Nederst på siden vises grafik:
Brugeren kan klikke sig ind på hver af forløbets aktiviteter og læse en beskrivelse af, hvad aktiviteten omhandler. Alle tekster er valideret med Sundhedsstyrelsen.
På "aktiviteten" termin fremgår en beskrivende tekst om, hvordan terminsbegrebet skal forstås. Denne tekst er også udarbejdet i fællesskab med Sundhedsstyrelsen (og er oprindeligt anvendt som en ordbogsforklaring til pilotafprøvningens (2022) journalområde).
Når der er gemt en terminsdato
...
I eksemplet herunder er graviditeten i 23. uge.
Scroller brugeren op, kan brugeren se hvilke aktiviteter, der forventes at være afviklet.
Tilsvarende kan brugeren scrolle ned og se kommende aktiviteter i standardforløbet i lighed med ovenstående funktionalitet, når terminsdatoen ikke er angivet.
...
- Søgning
- Tjeklister
- Vidensindhold
Søgefunktion
Brugeren kan i søgefunktionen taste søgeord og få vist artikler fra vidensområdet. Brugeren kan i søgefunktionen taste søgeord og få vist artikler fra vidensområdet. Funktionaliteten understøtter bedst, at der foretages søgning på enkelte søgeord, som findes i artiklernes titler, brødtekst eller som tags i appens CMS.
(her kan evt. tilføjes screendumps fra specifik søgning)
...
Under tjeklisterne fremgår appens vidensindhold opdelt i emner. Sammenlagt er der over 400 små artikler med billeder, grafikker og videoklip i appen. Alle artikler hentes og opdateres fra appens CMS.
Indholdet er fordelt på følgende emner:
- Uge for uge
- Undersøgelser
- Forældreskab
- Sundhed
- Tanker
- Krop og uro
- Videoøvelser
- Smertelindring
- Fødsel
- Efter fødsel
- Amning
- Babyudstyr
- Samfundsaktuelt (herunder kan udstilles emner, der er betydningsfulde i en given periode, fx coronainformation rettet mod gravide, fejl i produktion af d-dråber eller lign.)
- Øvrige artikler (benyttes mest i testsammenhæng)
Er der ikke relevante artikler i det sidste emne, vil dette ikke fremgå i brugerens app.
Af testhensyn indeholder appens CMS også en emne-kategori, der hedder øvrige, som kan vises i appen. Ved almindelig brug af appen, bør denne kategori dog ikke slå igennem i produktionsappen. Er der ikke relevante artikler i de sidste to emner, vil disse ikke fremgå i brugerens app.
Niveauinddeling af vidensindholdet
Hvert emne er opdelt i underemner. Emnekortet udstiller et givent antal artikler, hvilket afspejler antallet af underemner - snarere end det reelle antal af artikler under hvert emne. Denne sløring af omfanget af artikler er valgt, i samråd med Komiteen for Sundhedsoplysning, for ikke at afskrække særligt den svagtlæsende bruger.
Hvert emne kan således åbnes i underemner, som igen kan åbnes og hver enkelt artikel foldes ud og ind.
Her Nedenfor er der klikket ind på emnet "Undersøgelser" og valgt underemnet "Scanninger", hvor artiklen om 1. trimesterscanning til sidst er foldet ud:
...
På nederste artikelniveau, fx om 1. trimesterscanning herover, kan der være links til andre artikler eller underemner i appen. Der kan også være links til eksterne hjemmesider, som fx link til barselsregler i eksemplet her:eksterne hjemmesider, som fx link til barselsregler i eksemplet herunder. Eksterne links er markeret med ikon "pil ud"
Her er der et internt link til en anden artikel i appen:
Er der linket mellem artikler, kan bruger komme tilbage til startartiklen ved at trykke pil tilbage i øverste venstre hjørne. Nedenfor er linket herover fulgt:
(evt. screendump ind her)
7. Mere
Trykkes der på bundbarrens mereikon, vises Mere-siden. Her findes metainformationer om appen.
Support
Trykkes på support, ledes bruger til side, hvor der kan tilgås FAQ'er og kontaktinformation til supportfunktionen.
...
På FAQ-siden udstilles en række spørgsmål og svar, som løbende kan opdateres fra appens CMS. Hver FAQ kan foldes ud, så også svaret kan læses - og foldes ind igen efter behov.
På kontakt support-siden findes information om supportfunktionens åbningstider og henvendelsesmuligheder. Supportfunktionen varetages af Sundhedsdatastyrelsens sundheds-it support, der også varetager support for sundhedsfaglige systemer og således er højt specialiserede udi at håndtere henvendelser fra borgere såvel som fra sundhedspersonale. Informationssiden kan opdateres fra appens CMS.
...
Fra mere-funktionens hovedside kan der klikkes ind på siden "Indstillinger".
Her findes siden "Databeskyttelse", hvor brugeren kan få detaljeret information om hvordan data lagres i appen og Sundhedsdatastyrelsens afgrænsning af ansvarsområde for disse data.
Eksemplet her er pt. en placeholdertekst, der opdateres forud for release af appen.
.
På indstillingssiden har brugeren mulighed for at slå beskyttelse af mobilen/devicet til, således at mobilens/devicets adgangsstyring også aktiveres ved åbning af appen. Brugeren kan slå togglen til, hvorpå brugeren vil blive bedt om at bekræfte valget.
I eksemplet her, beskyttes appen med FaceID. Funktionen kræverFor at funktionen slår til, kræver det, at brugeren enten lukker appen lukkes ned mellem besøg eller at appen backgroundes i mere end 5 min.
Ved næste opstart af appen benytter appen adgangsstyring i forbindelse med åbning af appen.
med åbning af appen.
På indstillingersiden kan bruger klikke på "Funktioner" og her finde appens funktioner beskrevet. Det er også nederst på siden her, at der linkes til appens tilgængelighedserklæring.
(billede 4 afventer)(evt. tekst og screendump her fra device der ikke har biometri eller kode tilknyttet - der skal ses modal med "slå telefonkode til" eller lignende)
På indstillingssiden kan bruger klikke på "Parterne bag appen". Her vises de deltagende parter fra projektets styregruppe, app-leverandør samt de involverede parter i vidensindholdet m.fl. .fl.
Det er også her, der kan akkrediteres ift. betalte billeder i appen. Indholdet på siden kan opdateres fra appens CMS.
På indstillingssiden kan bruger klikke på samtykke og her genlæse appens samtykketekst.
Trykker brugeren "Slet samtykke" præsenteres en modal, hvor bruger gøres opmærksom på, hvilken betydning det vil have, hvis samtykket slettes. Teksten heri stammer, i lighed med andre modaltekster i appen fra appens localizely consol. Sundhedsdatastyrelsen kan opdatere tekster heri, således at de slår igennem ved hvert nyt release.
...
Herfra ledes bruger til at afgive nyt samtykke for at tilgå appen.
Trykkes fortryd i ovenstående skærmbillede (modalen), føres bruger tilbage til samtykketeksten. Herfra kan bruger enten trykke tilbage eller navigere via bundbarre, som på appens øvrige sider.
...
Siden kan også benyttes til at gøre reklame for kommende funktionalitet og give brugeren indblik i, hvorfor en forventet funktion endnu ikke er at finde i appen.
Der henvises udelukkende til andre nationale løsninger på siden.
(Evt. et yderligere afsnit her om designvalg, herunder farver og grafikker i appen - principbeslutninger mv.)
...
8. Ændringslog
0.1 | 2023-07-05 | Udkast til Min Graviditet vs. 1 (app åben) - dokumentationSDS/SUSJ | Sundhedsdatastyrelsen/Susan Jeritslev |
0.2 | 2023-08-11 | Redigering | Sundhedsdatastyrelsen/Susan Jeritslev |
0.23 | 23232023-0811-11 | Redigering | SDS/SUSJ |
...
03 | Opdatering af skærme og tekster efter sidste udviklingssprint. | Sundhedsdatastyrelsen/Susan Jeritslev | |
Se evt. beskrivelse af appen Min Graviditet som den blev benyttet under pilotafprøvning af Digital Løsning til Graviditetsforløb i GMv1: Min Graviditet - App til de gravide i GMv1
9. Ændringsønsker
Sundhedsdatastyrelsen varetager den løbende drift og videreudvikling af appen Min Graviditet.
...
View file | ||||
---|---|---|---|---|
|
Skemaet sendes til: graviditetsmappen@sundhedsdata.dk
...