Indholdsfortegnelse:

1. Introduktion

Forretningsreglerne skal medvirke til at sikre, at integrationer til Nationalt eCPR implementeres korrekt og efter ens principper. De sundhedsfaglige organisationer skal opleve, at man kan stole på data i Nationalt eCPR, og at Nationalt eCPR understøtter både at patienter uden CPR-nummer unikt kan identificeres på tværs af aktører, og at det i så høj grad som muligt forhindres at samme patients sundhedsdata fragmenteres i forskellige journaler, medicinkort m.v. I dokumentet beskrives anvendelse af Nationalt eCPR. Den præcise tekniske definition af eCPR-servicen findes i snitfladebeskrivelsen, samt WSDL og XML-skema-definitionerne.

Systemer der ønsker at integrere til Nationalt eCPR skal anvende eCPR-servicen. Det er et krav, at servicen anvendes korrekt, og at der afleveres data, som er valide og opdaterede. Data skal understøtte en fremtidig fremsøgning af den specifikke personregistrering og verifikation af patientidentifikation på tværs af sundhedsfaglige aktører.

2. Brug af Nationalt eCPR

2.1. Oprettelse af nyt Nationalt eCPR-nummer til en kendt patient

Det sekundære formål med Nationalt eCPR er at minimere antallet af eCPR-numre for den enkelte patient, og dermed få mindre fragmenterede sundhedsdata for den pågældende patient.

[K.1] Inden der trækkes et nyt Nationalt eCPR-nummer for en kendt patient, skal der først foretages en søgning ved opslag i Nationalt eCPR, med det formål at fremsøge et evt. allerede eksisterende Nationalt eCPR-nummer for den pågældende patient.

Det er formålstjenstligt at kunne fremsøge en personregistrering (og dermed et Nationalt eCPR-nummer) vha. et unikt id, som fx et pasnummer, et asylansøger-personid eller et kørekortnummer. Dette kræver at id'et er registreret på personregistreringen, hvilket lokale udstedelses- og opdateringsprocedurer bør understøtte i videst mulige omfang.

2.2. Fremsøgning vs opslag i Nationalt eCPR

Ved et opslag i Nationalt eCPR vil der som udgangspunkt altid blive søgt på et unikt person-id (KeyIdentifier), hvilket vil resultere i returnering af én enkelt personregistrering. Dog kan det forekomme at samme KeyIdentifier er tilknyttet som historiske data på en anden personregistrering, og da der også foretages opslag på historiske data, kan resultatet være flere personregistreringer, hvoraf det er forventeligt at den forventede patient vil være én af disse personregistreringer.

Ved fremsøgning foretages der en søgning på ét eller flere ikke-unikke parametre, hvor udfaldsrummet kan være en længere liste af personregistreringer. Det er ikke givet at der finde en personregistrering for den ønskede patient i det der returneres fra søgningen.

[K.2] Det skal fremgå tydeligt af anvendersystemets brugergrænseflade, at man skal verificere at der er tale om den forventede patient, selv hvis et opslag eller en søgning kun returnerer en enkelt personregistrering.

2.3. Information til patient

Patienten kan have flere møder med sundhedsvæsenet og kan derfor have brug for at kende sit Nationalt eCPR-nummer.

[K.3] Det Nationale eCPR-nummer skal udleveres til patienten.

Der skal udarbejdes lokale procedurer for hvorledes patienten får udleveret sit Nationale eCPR-nummer.

2.4. Registrering af unikt ID

Det sekundære formål med Nationalt eCPR er at minimere antallet af eCPR-numre for den enkelte patient, og dermed få mindre fragmenterede sundhedsdata for den pågældende patient.

Til understøttelse af dette formål er det ønskværdigt at få tilknyttet unik identifikation til en personregistrering til understøttelse af troværdig fremtidig identifikation af patienten ift. fremsøgning af dennes eksisterende Nationale eCPR-nummer.

[K.4] Der bør altid registreres mindst et unikt ID tilknyttet det Nationale eCPR-nummer, til understøttelse af fremtidig fremsøgning.

Eksempler på unikke ID’er:

  • Asylansøger-person-ID
  • Billedlegitimation, f.eks. pas eller kørekort
  • Det blå EU-sygesikringskort (EHIC)
  • Nationalt personnummer
  • Nationalt sundhedskort

2.5. Registrering af D-eCPR-nummer

Det er muligt at registrere et decentralt-eCPR-nummer (D-eCPR) udstedt fra en region. D-eCPR-nummeret skal registres med angivelse af den korrekte region hvor det er udstedt, se det korrekte OID for den specifikke region her.

[K.5] D-eCPR-nummer må kun registreres, hvis det er garanteret unikt indenfor det pågældende domæne (OID).

2.6. Flet af to personregistreringer

Hvis det viser sig at en patient har to personregistreringer (og dermed to Nationale eCPR-numre) bør de to personregistreringer flettes, så det er tydeligt for alle at der er tale om den samme patient.

[K.6] Når to personregistreringer i Nationalt-eCPR flettes, skal det ældste Nationale eCPR-nummer med den korrekte fødselsdato forblive aktivt.

Eksempel 1: I et møde med en aktør i sundhedsvæsenet bliver det klart, at patienten har to eksisterende Nationale eCPR-numre (A) og (B). Begge afspejler patientens korrekte fødselsdato. Nationalt eCPR-nummer (A) er udstedt før (B). Ved flet af personregistrering (A) og (B) er det (A) der skal forblive aktivt, da beggeafspejler patientens korrekte fødselsdato og (A) er udstedt først.

Eksempel 2: Ved behandling af en ukendt patient i akutmodtagelsen får patienten et Nationalt eCPR-nummer (A) som ikke er udstedt med udgangspunkt i patientens korrekte fødselsdato. Når patienten identificeres bliver fødselsdatoen kendt. Hvis patienten ikke har et CPR-nummer udstedes der et nyt Nationalt eCPR-nummer (B) baseret på patientens fødselsdato. Ved flet af personregistrering (A) og (B) er det (B) der skal forblive aktivt, da (B) afspejler patientens korrekte fødselsdato.

Eksempel 3: En asylansøger får udstedt et Nationalt eCPR-nummer (A) som afspejler den fødselsdato som er kendt på det pågældende tidspunkt. Senere opdateres viden om fødselsdatoen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Der udstedes et nyt Nationalt eCPR-nummer (B) som afspejler den nye fødselsdato. Ved flet af personregistrering (A) og (B) er det (B) der skal forblive aktivt, da (B) afspejler patientens korrekte fødselsdato.

2.7. Opdatering med kendt CPR-nummer

Patientsikkerheden er størst for patienter med et CPR-nummer, da alle systemer i sundhedsvæsenet vha. CPR-nummeret understøtter en god og sammenhængende behandling af patienten.

[K.7] Hvis patienten har et CPR-nummer, bør dette bruges i kontakt med sundhedssektoren.

Bemærkning: Vi skelner ikke på CPR-nummerets status i mødet med sundhedsvæsenet.

[K.8] Hvis en person tidligere er registreret med et Nationalt eCPR-nummer, og der bliver kendskab til at denne person har et CPR-nummer, skal CPR-nummeret registreres i Nationalt eCPR.

Registrering af CPR-nummer har til formål at sikre at aktører, der eventuelt ellers vil anvende eCPR-nummeret, bliver gjort opmærksomme på patientens CPR-nummer, og at disse aktører kan vurdere om det vil være hensigtsmæssigt at samle patientens registreringer, patienthistorik osv. på tværs af CPR-nummer og Nationalt eCPR-nummer.

[K.9] Hvis et CPR-nummer er kendt, skal fremtidige registreringer i lokale systemer foretages ved brug af CPR-nummer og ikke eCPR-nummer.

2.8. Oprettelse af et nationalt eCPR-nummer til en ukendt patient

[K.10] Hvis der er tale om en ukendt patient, kan der trækkes et Nationalt eCPR-nummer, uden at der først foretages en søgning på Nationalt eCPR. Et nationalt eCPR-nummer til en ukendt patient kan oprettes med dags dato, køn og et skønnet fødselsår.

Eksempelvis kan der trækkes et Nationalt eCPR-nummer med disse minimale registreringer, hvis patienten er bevidstløs og uden identifikationspapirer. 

Det forventes at patienten senere identificeres, og eCPR-nummeret derved vil blive skiftet ud med et CPR-nummer eller et andet nationalt eCPR-nummer.

2.9. Ved identifikation af en ukendt patient.

Når en ukendt patient identificeres, skal personregistreringen på Nationalt eCPR afspejle dette, således at data i sundhedsfaglige systemer registreret på det midlertidige Nationale eCPR-nummer indgår i patientens samlede sundhedsdata.

[K.12] En personregistrering i Nationalt eCPR skal som minimum indeholde navn og fødselsdato, hvis disse er kendt.

Lokale procedurer bestemmer, hvorvidt man opdaterer informationen tilknyttet det Nationale eCPR-nummer løbende eller først ved endelig identificering af patienten.

Hvis patienten efter identifikation hverken har et CPR-nummer eller et eksisterende Nationalt eCPR-nummer, bør patienten, baseret på lokale retningslinjer, få et nyt Nationalt eCPR-nummer der afspejler den korrekte fødselsdato. Det nye Nationale eCPR-nummer skal så erstatte det tidligere registrerede nationale eCPR-nummer.

[K.13] De lokale retningslinjer skal sikre, at patientens Nationale eCPR-nummer afspejler den korrekte fødselsdato inden data overføres til en anden aktør.

2.10. Registrering af stamdata

Der bør registreres så meget stamdata som muligt på en personregistrering i Nationalt eCPR-nummer, til understøttelse af en fremtidig fremsøgning ved patientens genbesøg i sundhedsvæsenet.

[K.14] Stamdata der indsamles i lokale anvendersystemer bør opdatere stamdata i Nationalt eCPR.

Med stamdata menes information der registreres om patienten, så som adresse, telefonnummer og person-id’er så som pas, kørekort etc.

2.11. Opdateringer af data på aktive patienter med eCPR-nummer

[K.15] For patienter med Nationalt eCPR-nummer, som har igangværende behandlingsforløb, eller er patient hos en praksislæge, bør systemer være i stand til at modtage opdaterede data fra Nationalt eCPR.

Teknisk kan dette ske ved at abonnere og modtage adviseringer via National Adviseringsservice (NAS) på NSP. Serviceopslag i Nationalt eCPR eller løbende opdatering af stamdata (for systemer hvor dette kan tilbydes) er alternative, men mindre sikre metoder, at få data opdateret, end via adviseringer, og disse bør ikke anvendes alene. 

2.12. Fremhævning af kendt CPR-nummer

Patientsikkerheden er størst for patienter med et CPR-nummer, da alle systemer i sundhedsvæsenet vha. CPR-nummeret understøtter en god og sammenhængende behandling af patienten.

[K.16] Hvis der er tilføjet et CPR-nummer til en personregistrering i Nationalt eCPR, skal den sundhedsfaglige gøres opmærksom på dette i anvendersystemet.

Dvs. hvis en patient har en igangværende journal på et Nationalt eCPR-nummer hos en sundhedsprofessionel, og patienten får tilknyttet et CPR-nummer til sin personregistrering i Nationalt eCPR, skal den sundhedsprofessionelle gøres opmærksom på dette, således at fremtidige registreringer foretages på en journal baseret på CPR-nummeret i stedet for det Nationale eCPR-nummer.

2.13. Modtagelse af kommunikation med eCPR 

Ved modtagelse af elektronisk kommunikation, f.eks. MedCom-beskeder, kan navn og modtaget eCPR-nummer (X-eCPR) verificeres ved opslag i Nationalt eCPR. Der verificeres ved at sammenligne navnet modtaget i kommunikationen og navne registreret i Nationalt eCPR. Bemærk at der kan være registreret flere navne, aktuelle og historiske. Hvorvidt og hvor store afvigelser der kan accepteres, f.eks. i stavemåde, må vurderes lokalt. 

Følgende krav gælder såfremt der foretages verifikation som beskrevet herover: 

[K.17] Hvis X-eCPR-nummeret og navn ikke kan verificeres idet navnet i kommunikationen og registreret i Nationalt eCPR afviger betydeligt, skal der trækkes et nyt Nationalt eCPR-nummer, som anvendes til de videre registreringer. 
[K.18] Hvis X-eCPR-nummeret ikke kan verificeres idet det modtagne eCPR-nummer ikke er registreret i Nationalt eCPR, skal der trækkes et nyt Nationalt eCPR-nummer, som anvendes til de videre registreringer. 
[K.19] Hvis X-eCPR-nummeret og navn kan verificeres med tilstrækkelig sikkerhed, skal det modtagne Nationale eCPR-nummer anvendes til videre journalisering. 

2.14. Opdatering af OID'er

Nationalt eCPR benytter OID'er til at typebestemme understøttede unikke eksterne identitets-numre til fremtidige opslag efter en patients Nationale eCPR-nummer. Disse OID'er er defineret så de kan udvides dynamisk. OID'er brugt i Nationalt eCPR kan til enhver tid hentes via eCPR - GetOIDs.

[K.20] Systemer der integrerer til Nationalt eCPR skal sikre at lokale systemer er robuste overfor evt. ændringer i og tilføjelser til OID’erne brugt i Nationalt eCPR.

[K.21] Systemer der integrerer til Nationalt eCPR skal sikre lokal understøttelse af OID'er brugt i Nationalt eCPR, indenfor en periode på max 18 måneder efter varslet ændring.

2.15. Logning

[K.22] Anvendersystemer skal logge alle systemkald til Nationalt eCPR, der opretter en personregistrering, uden der har været slutbruger involvering.

Dvs. at det skal fremgå af den lokale log, når anvendersystemet kalder Nationalt eCPR CreatePerson baseret på automaterede processer.

Når anvendersystemet opretter en ny personregistrering baseret på automatiske processer er det vigtigt at det fremgår af loggen:

  1. hvorfor oprettelsen fandt sted:
    1. Modtaget D-eCPR-nummer
    2. Modtaget X-eCPR-nummer og navn der ikke matcher med Nationalt eCPR [K.16]
    3. Modtaget ukendt X-eCPR-nummer [K.17]
  2. hvem (organisation) det modtagne kommer fra.

2.16. Systembruger

[K.23] Anvendersystemer må kun benytte systemrollen til kald til Nationalt eCPR til understøttelse af automatiserede processer.

Se også eCPR – Brugerhistorier for uddybning af brugerhistorier for systemrolle vs brugerhistorier for slutbrugere.

3. Begrænsninger i brugen af Nationalt eCPR

3.1. Katastrofesituationer

Brugen af løbenumre på skadestedet ændres ikke ved indførsel af Nationalt eCPR, da dette understøtter beredskab og procedurer i forhold til arbejdsgangene i det præhospitale område. Dvs. at Nationalt eCPR som udgangspunkt ikke skal benyttes til understøttelse af katastrofesituationer.

Bemærkning: Hvis praksis ved brug af løbenumre skal ændres skal det præhospitale inddrages.

3.2. Til test af andre systemer

[K.24] Nationalt eCPR og nationale eCPR-numre må ikke benyttes til at generere testdata til understøttelse af andre systemers test i produktionsmiljøer.

3.3. Entiteter der ikke er personer

I de sundhedsfaglige systemer bliver der til tider registreret forsøgsdyr, donororganer, vævsprøver og lignende.

[K.25] Nationalt eCPR og nationale eCPR-numre må ikke benyttes til entiteter der ikke er personer.

Ændringslog

0.92023-11-06Udkast publiceretSDS
0.9.12023-11-30

Tilføjet yderligere krav efter input fra Nationalt eCPR arbejdsgruppe 2023:

  • K.4 krav om kun registrering af domæne unikke D-eCPR
  • K.19 krav om opdatering af OID'er i anvendersystemer

Opdatering af kravsnummerering.

SDS
0.9.22023-12-07

Tilføjet yderligere krav efter input fra Region Midt:

  • K.2 Krav til anvendersystem ift. tydeliggørelse af søgningsresultat

Konsekvens opdatering af kravsnummerering.

SDS
1.02023-12-18

Endelig version efter review i Nationalt eCPR arbejdsgruppe 2023.

  • Fjernet div. krav ift. håndtering af ukendt navn (fhv. K.11, afs. 2.13, 2.14 og 2.15)
  • Tilføjet krav om at eCPR-nr skal afspejle angivet fødselsdato inden data overførsel til anden aktør (ny K.13)
  • Præcisering ift. brugen af ordet 'stamdata' 
  • Præcisering ift. håndtering af evt. opdateringer i OID'er
  • Tilføjet afs. 2.17 om logning og 2.18 om systembruger
SDS


  • No labels