Version 1.1 Oktober 2013

Version 1.0 August 2012

Brug af registeropslag på NSP.

Hvad er et stamdata registre på NSP´en?

I Danmark findes og udstilles der en række registre, som bliver brugt nationalt i sundhedssektoren fx CPR registret og Autorisationsregistret. NSP´en udstiller også en række af disse nationale registre på vejene af dataejerne til brug for sundhedssektoren i Danmark. Benyttelse af registre via NSP´en giver en række fordele til NSP brugerne. Herunder:

  1. Der laves en aftale med dataejer hvor bl.a. frekvensen for ajourføringen af registret og indholdet præciseres. NSP projektet kontrollerer at disse aftaler overholdes og melder ud ved problemer.
  2. For registeranvendelsen findes der på NSP´en en ensartet teknisk snitflade, så uafhængigt af hvilke registre man ønsker at anvende er snitfladen ens. Brugerens omkostninger ved brug af NSP registre falder derfor drastisk efter implementering af det første register. Desuden hvis dataejer udstiller via en anden snitflade eller metode er NSP brugeren beskyttet mest muligt mod forandringer.

De registre der aktuelt findes på NSP´en kan ses via siden: Komponenter på NSP platformen. Mange Nationale register benyttes fra NSP på andre Nationale Services fx FMK, hvorfor ikke alle kan hentes til brug i egne systemer. CPR registret med fx information om egen læge og Autorisationsregistret kan benyttes af alle indenfor sundhedsområdet i Danmark.

 

Aftale brug af et stamdataregister

Inden et register kan benyttes til produktion via et registerservice skal der være indgået en aftale mellem NSP projektet og brugeren. Se siden Bestillingsark for stamdataregistre for at hente en skabelon for bestillingsark og send den til nsp.op@nsi.dk.                                    

Alle services bruger Den Gode Web-Service 1.0.1 (DGWS) som er en national standard lavet af IT- og Telestyrelsen. Man skal bruge et VOCES certifikat, og operatøren opretter adgang for det CVR nummer som VOCES certifikatet er udstedt til.

Tre registerservices til at brug med registre

Stamdataservices består af en kopi-register-service, som man kan bruge til at kopiere hele registre og holde en lokal kopi af alle data, samt en række webservices, som gør det muligt at lave online opslag af autorisationer og CPR-data.

NSP´en tilbyder 3 registreservices ved registre anvendelse:

  1. SKRS; Generel stamdata kopiregister service hvor hele registret kan hentes. Denne service er fælles for alle registre.
  2. SAES; Enkelt opslag i stamdata for autorisationsregistret.
  3. SCES; Enkelt opslag i stamdata for CPR registret.

For at kunne anvende de respektive services skal man først oprettes i servicens liste af tilladte brugere. Se tidligere for bestillingsark.

Alle services bruger Den Gode Web-Service 1.0.1 (DGWS) som er en national standard lavet af IT- og Telestyrelsen. Man skal bruge et VOCES certifikat, og operatøren opretter adgang for det CVR nummer som VOCES certifikatet er udstedt til.

For mere om SKRS se: Anvendelse af Kopiregisterservice (SKRS).

 

SCES forskelle i forhold til PEM

Ændret sikkerheds niveau

Fordi sikkerhedsniveauet er forskelligt mellem PEM og NSP, vil der opstår ændringer i hvordan systemet opleves.

Navne felts forskelligheder

For Navne feltet er der et par forskelle.

Ved en person med navne/adressebeskyttelse ville man på PEM få oplysning om personens navn, selv om de var navne/adressebeskyttede, på NSP vil der nu stå ”Adressebeskyttet” i stedet for personens navn.

Ligeledes vil man opleve at navne feltet ved nyfødte som endnu ikke er navngivet, tidligere ville der i feltet stå ”D/S af <modersnavn>” nu vil der i feltet stå ”Ukendt” i navn. Dette er også et resultat af det ændrede sikkerhedsniveau.

Dette er opsummeret i nedenstående skema:

 

Status

PEM (navnefelt)

NSP (navnefelt)

Adressebeskyttelse

<navn>

ADRESSEBESKYTTET

Unavngivne (ny fødte)

D/S.af <modersnavn>

UKENDT

Status kode død

NSP´s registeret er ikke komplet i forhold til dødsfald, det betyder at hvis du fortager opslag på en person som har været død i mere ende 20 år er det ikke sikkert at du kan finde dem.

Sikringsgrupper

På NSP vil man ved opslag på en adressebeskyttet person, som standard modtage sikringsgruppe 1. På PEM ville man modtage den sikringsgruppe personen tilhører.

Både PEM og NSP oplyser alle 9 sikringsgrupper.

 

Hjælp til test

For at hjælpe med at testen anvendelsen af registre tilbyder NSP et eksternt testmiljø. Se mere her: Fælles testmiljøer.

Skriv NSP Support med ønsket om en brugsret.

Hjalp denne guide dig med det behov du havde eller manglede den information eller mangler du en guide på et område? Skriv til nsp.op@nsi.dk.