Dette dokument beskriver NSP Security API til brugerautentificering og autorisering på NSP.

Først vises hvordan NSP Security API rent praktisk indføres i en NSP komponent med konkrete eksempler på anvendelse. Denne sektion er især relevant for udviklere, der skal bruge NSP Security API i forbindelse med en konkret opgave. Det anvendelsesorienterede afsnit er delt op i følgende underafsnit:

  1. Teknik
    1. Dependency management: Viser, hvordan Maven dependency management samt deployment descriptors til NSP base Docker image anvendes til at få de nødvendige afhængigheder på plads for anvendelse af NSP Security API.
    2. Snitfladebeskrivelser og fejlhåndtering
  2. Brugermodellering og mapning: Viser, hvordan en komponent kan anvende håndtagene i NSP Security API til at verficere indkommende kald. Herunder også dokumentation.

Anvendelse af NSP Security API i NSP komponenter

For at anvende NSP Security API i en konkret NSP komponent i udviklingsmæssig sammenhæng, så er der et par tekniske øvelser, der skal være på plads. Da hovedparten af NSP'ens komponenter er bygget op på samme måde, så vil denne vejledning umiddelbart kunne anvendes i langt de fleste tilfælde. Antagelsen i denne vejledning er derfor at:

I de følgende afsnit gennemgåes først, hvordan en komponent forberedes teknisk til at kunne anvende NSP Security API ved at udtrykke både en kodemæssig og en afviklingsmæssig afhængighed til NSP Security API.

Dernæst vises det med et praktisk eksempel hentet fra DROS og Dokumentdelingsservicen, hvordan NSP Security API bliver anvendt i dokumentation og applikationskode til at implementere brugerautentificering og -autorisation.

Det er vigtigt at notere sig, at eksempler i denne anvenderguide er ment som inspiration til anvendere af NSP Security API. Det er således ikke en udtømmende facitliste. Anvendelsen af NSP Security API kræver komponentspecifikke og forretningsspecifikke overvejelser:

Teknisk opsætning og anvendelse af NSP Security API

I forgående afsnit blev det fremhævet, at det ikke er en NSP komponents ansvar selv at inkludere NSP Security API i dens færdigbyggede modul.

I stedet udtrykker komponenten, at den regner med, at de omgivelser, hvori den efterfølgende afvikles, stiller NSP Security API til rådighed på afviklingstidspunktet.

Maven Dependency Management

Langt de fleste NSP komponenter anvender Maven til at holde styr på afhængigheder til tredjeparts biblioteker.

NSP Security API adskiller sig ikke fra andre tredjeparts biblioteker i den forstand og kræver således blot, at følgende tilføjes til rækken af dependencies (NB! tjek versionsnummer i forhold til den gældende version) i konfigurationsfilen (pom.xml):

<dependency>
    <groupId>dk.sds.nsp.security</groupId>
    <artifactId>security-api</artifactId>
    <version>1.0.6</version>
    <scope>provided</scope>
</dependency>

Det er vigtigt at notere sig, at afhængigheden til NSP Security API skal have provided scope.

Provided scope i Maven benyttes til at udtrykke en afhængighed til et library uden dette inkluderes i det færdigbyggede modul (jar/war), men som i stedet antages at blive stillet til rådighed (provided) af de omgivelser, som modulet afvikles i.

Afviklingsomgivelserne for en NSP komponent er Wildfly (evt via et af NSP'ens Docker images). I det følgende afsnit vises, hvordan man sørger for, at Wildfly rent faktisk stiller NSP Security API til rådighed for den anvendende komponent og derved opfylder kontrakten, som blev udtrykt i Maven konfigurationsfilen.

Wildfly Dependency Management

Afviklingsomgivelserne for en standard NSP komponent er Wildfly (evt via et af NSP'ens Docker images). På Wildfly findes en række tredjeparts biblioteker, der leveres med platformen - herunder også NSP Security API.

Som default er de fleste af disse bibliotekter afskærmet og således ikke til rådighed for komponenten på afviklingstidspunktet - men via en særlig konfigurationsfil (som Wildfly forstår) kan det udtrykkes, at komponenten ønsker, at få adgang til et eller flere af disse biblioteker.

For at Wildfly stiller NSP Security API til rådighed for en komponent skal filen /src/main/webapp/WEB-INF/jboss-deployment-structure.xml findes i Maven projektet og i det byggede modul og have følgende indhold:

<jboss-deployment-structure xmlns="urn:jboss:deployment-structure:1.2">
    <deployment>
        <!-- NSP komponenter styrer selv logning -->
        <exclude-subsystems>
            <subsystem name="logging"/>
        </exclude-subsystems>

        <!-- Denne komponent anvender NSP Security API -->
        <dependencies>
            <module name="dk.sds.nsp.security"/>
        </dependencies>
    </deployment>
</jboss-deployment-structure>

Det er vigtigt af forstå, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem det versionsnummer af NSP Security API, som bliver udtrykt i Maven afhængigheden, og den version af NSP Security API, der bliver stillet til rådighed af Wildfly.

Det er komponentens eget ansvar at sørge for, at der er sammenhæng mellem disse. Eventuelle versionsforskelle mellem det, som en komponent tror, at den får stillet til rådighed, og det, som den rent faktisk får stillet til rådighed, kan give en masse udfordringer og underlige fejl (NoSuchMethodException, ClassNotFoundException med flere), når komponenten afvikles og anvender NSP Security API.

I praksis kan man tjekke versionen af NSP Security API, der bliver stillet til rådighed af Wildfly, på følgende måde:

root@7e07691acb13:~# cd /tmp
root@7e07691acb13:/tmp# jar xf /pack/wildfly/modules/system/layers/base/dk/sds/nsp/security/main/nsp-security-api.jar
root@7e07691acb13:/tmp# cat META-INF/MANIFEST.MF 
Manifest-Version: 1.0
Implementation-Title: NSP Security API
Implementation-Version: 
Archiver-Version: Plexus Archiver
Built-By: root
Created-By: Apache Maven 3.5.4
Build-Jdk: 1.8.0_275
Specification-Version: 1.0.6

I ovenstående eksempel er det NSP Security API version 1.0.6, der stilles til rådighed af den konkrete version af Wildfly, hvilket hænger fint sammen med det versionsnummer, der blev udtrykt i Maven afhængigheden (i pom.xml).

Snitfladebeskrivelser og fejlhåndtering

Førhen håndterede og verificerede komponenterne selv sikkerheden. Det gav derfor mening, at sikkerhedsmodellen blev udtrykt i snitfladebeskrivelserne for komponenterne. I flere komponenter har vi således for nuværende flere versioner af den samme snitflade: En til DGWS og en til IDWS.

Med introduktionen af NSP Security API er det ikke længere nødvendigt for den enkelte komponent at beskrive og håndtere DGWS og IDWS konkret i koden. Det kan derfor lade sig gøre at udstille snitfladebeskrivelser, der er renset for sikkerhedsprotokollen, da komponenten kan anvende NSP Security API.

Hvis komponenterne renses for sikkerhedsprotokol-afhængige snitfladebeskrivelser og kode, vil der på sigt blive mindre kode at vedligeholde.

I forhold til at rapportere fejl tilbage til anvenderne ville man før NSP Security API være tvunget til at gøre dette på en sikkerhedsprotokolafhængig måde f.eks. ved at sende en DGWSFault tilbage.

Med introduktionen af NSP Security API gives ansvaret for at levere fejl tilbage til anvenderne på den rigtige (i praksis DGWS-agtige eller IDWS-agtige) måde til NSP Security API. Komponenten skal blot kaste en javax.xml.ws.soap.SOAPFaultException, og så vil platformen tage sig af resten.

Aktørmodellering og dokumentation

Som nævnt i første afsnit, stiller NSP Security API en række håndtag til rådighed for den anvendende komponent. Det er komponentens egen opgave at:

  1. Forholde sig til de understøttede brugertyper
  2. Implementere mapning fra NSP Security API til brugertyper



TODO: SecurityContextProvider dokumenteres (og findes som development udgave)


Understøttede brugertyper og dokumentation i Brugerhistorier

TODO: link til dokumentationskrav

En given NSP komponent skal forholde sig til, hvilke brugertyper den understøtter. Dette er i høj grad en forretningsmæssig beslutning, og det er vigtigt at en komponent dokumenterer de understøttede brugertyper. Dokumentationen af brugertyperne og de brugerhistorier, som de indgår i foretages i dokumenttypen Brugerhistorier. Et eksempel på et sådant dokument er DROS - Brugerhistorier. Mange eksisterende NSP komponenter har ikke dette dokument, men en succesfuld anvendelse af NSP Security API forudsætter, at det eksisterer. Derfor bør indførelsen af NSP Security API først ske efter, at denne dokumentation er udarbejdet. Denne dokumenttype er ikke et teknisk dokument og indholdet skal som minimum gennemlæses og verificeres af SDS NSP arkitekt og Product Owner.

Dokumentation af brugerhistorier er den forretningsrettede dokumentation af, hvad en komponent kan, og hvem der kan anvende den og er således også en forudsætning for at anvendere kan scope og designe deres integration i henhold til dokumentationen i Guide til Anvendere. Se f.eks. DROS - Guide til anvendere for et eksempel på at sammenholde anvenderguide og brugerhistorier.

TODO måske tilføje til design og arkitektur: Fremadrettet vil det give mening at ændringer til en NSP komponent udtrykkes som brugerhistorier.

Mapning fra NSP Security API til understøttede brugertyper og dokumentation i Design og Arkitektur

Når dokumentationen af de understøttede brugertyper er på plads, så skal den konkrete mapning og verifikation fra NSP Security APIs context til sin egen aktørmodel laves.

Komponenten skal modellere disse aktører på en eller anden måde så det giver mening. Dette kan f.eks laves ved hjælp af nedarvningshierarkier eller en simpel enumeration, der lister brugertyperne.

For hver af de understøttede brugertyper, skal det i Design og Arkitektur dokumentet for en komponent fremgå, hvorledes disse brugertyper bestemmes, verificeres og mappes.

Som et eksempel tages her udgangspunkt i Dokumentdelingsservicen.

I Dokumentdelingsservicen understøttes blandt andre brugertypen borger. En borger er en myndig person, som tilgår information om sig selv.

I Dokumentdelingsservicen kan man ende med at blive borger på to forskellige måder:

  1. Kald med en borgerbillet
  2. Kald fra sundhed.dk med SOSI System Idkort med tilhørende HSUID header

Begge tilfælde kræver mapning og verifikation fra NSP Security API, men i tilfælde 2 skal der anvendes yderligere information (fra den indkommende HSUID header).

Til dokumentationsformål kan man for eksempel anvende følgende metode, hvor de to tilfælde dokumenteres i tabelformat som nedenstående (udgangspunktet er tabellen ovenfor i dokumentationen af NSP Security API.

Brugertypen Borger (borgerbillet)VerifikationMapning til DDS ServiceActor
SecurityContextTicketAudienceMatche audience som findes som konfiguration i Dokumentdelingsservice


ValidityEr valid

Message
Verificeres ikke - må gerne være der

ActingUserUserTypeSkal være CitizenBrugertypen: Borger


IdentifierFormatSkal være CPR


IdentifierSkal være satPersonIdentifier


GivenNameVerificeres ikke - må gerne være der


SurNameVerificeres ikke - må gerne være der


CredentialsVerificeres ikke - må gerne være der


PersistentUniqueKeyVerificeres ikke - må gerne være der

PrincipalUser
Må ikke være der

Organisation
Må ikke være der

Client
Verificeres ikke - må gerne være der

Brugertypen Borger (sundhed.dk)

VerifikationMapning til DDS ServiceActor
SecurityContextTicketAudienceVerificeres ikke - må gerne være der


ValidityEr valid

Message
Verificeres ikke - må gerne være der

ActingUserUserTypeMå ikke være der

PrincipalUserUserTypeMå ikke være der

OrganisationIdentifierFormatSkal være CVR


IdentifierSkal være der og skal være "niveau 3" whitelistet


NameVerificeres ikke - må gerne være der

Client
Verificeres ikke - må gerne være der
HSUID Header

Det verificeres, at HSUID headeren findes, og at den modellerer en borger

Brugertypen: Borger

PersonIdentifier

TODO: Fold hsuid header ud

TODO kode eksempel fra DDS (måske pseudokode for at hjælpe)?

TODO Hvordan beskrive brugertyper og sikkerhedsprotokoller for anvenderne?