Indhold:

Indledning

På NSP deles i dag CDA dokumenter vha. en XDS infrastruktur. CDA dokumenter er et struktureret XML dokument, som følger en bestemt standard for kliniske dokumenter. Der findes forskellige typer af CDA dokumenter. Medcom har lavet de danske profileringer (Udgivelser), som dækker typerne:

Fælles for alle dokumenterne er en fælles CDA header, der indeholder metadata om dokumentet. Denne skal overholde Medcoms standard (XDS Metadata for Document Sharing. Danish profile).  Ligesom data i headeren skal findes i Medcoms fælles liste over tilladet værdisæt (DK-IHE_Metadata-Common_Code_systems-Value_sets). 

Dokumenter, som gemmes i XDS infrasktrukturen, registreres under deres metadata, og kan fremsøges ud fra disse igen. Det registerede metadata er underlagt samme standarder som CDA dokumenterne selv er, dvs. de skal overholde Medcoms standarder. For at gemme eller hente et dokument, anvendet et ITI kald. ITI kald er standardiserede SOAP services, der overholder IHE XDS specifikationen

Et ITI kald opererer med begreberne SubmissionSet, DocumentEntry og Association, hvis indhold lægger sig op af dokumentets metadata. Disse skal derfor også overholde standarderne.

For yderligere detaljer og introduktion til dokumentdeling læs Dokumentdeling på NSP

For at lette arbejdet med at overholde/validerere for standarderne, findes XdsValidation biblioteket. DROS komponenten gør brug af denne validering, for at sikre, at der ikke komme ugyldige data ind i XDS infrastrukturen. Anvendere af DROS kan selv implementere validering vha. af XdsValidation biblioteket, hvis man ønsker at finde "fejl" inden det faktisk kald udføres.

XdsValiderings biblioteket er under fortsat udvikling. Se afsnittet "Understøttede valideringsregler" for den nuværende implementering.

For at anvende XdsValidation biblioteket, skal man gøre brug af tredjepartsproduktet IPF Open eHealth Integration Platform, da interaktionen foregår vha. dette.

Da DROS som nævnt gør brug af XdsValidationl, kan man her finde yderligere inspiration for implementering, hvis man som ekstern anvender ønsker at gøre brug af XDS validering. Dette dokument beskriver overordnet tilgængelighed af modulet samt anvendelse.

API Beskrivelse og anvendelse

XdsValidation biblioteket kan overordnet validere følgende:

  1. indholdet af et CDA dokument (generelt set, dvs headeren)
  2. indholdet af et CDA dokument for en specifik type (APD v2, PHMR og QRD). Dette er stadig under udarbejdelse og anvendelsen er pt begrænset
  3. indholdet af et iti41 kald (provide and register document set / registrer metadata)
  4. indholdet af et iti42 kald (register document set / registrer metadata)
  5. indholdet af et iti61 kald (register document set / regisgterr metadata on-demand)
  6. indholdet af et iti57 kald (opdater metadata - herunder deprecate status)

Biblioteket består af en række valideringsregler/klasser, som kan sættes sammen efter behov. Det er muligt at sætte en validering sammen, som en lang kæde, eller lave en træstruktur, sådan at vise valideringer, stopper for yderligere validering i specifikt område. Sidstnævnte kan f.eks. være, at hvis et dokument ikke er en kendt CDA type, så behøver man ikke validerere yderligere på dets metadata.

Figur: kæde- eller træstruktur

Men for at lette arbejdet med bibliotekt, findes der en default opsætning per område, som det anbefales at arbejde med (såkaldet factories). Se figuren "Validator overblik" i design og arkitekturdokumentet, for en overblik over disse. Hvordan disse factories anvendes er beskrevet i næste afsnit.

Hver valideringsregel er implementeret som en ud af 4 typer. (Navngivning samt hvilken klasse den extender illustrerer dette dette)

Validator

En almindelig validering. Den består af en validering, samt mulighed for at angive "under-validatorerer" samt indikation af om disse "under-validatorer" skal køres, hvis dens egen validering fejler. 

Man kan altså med denne validator gruppere en række valideringer, som man ønskes udført efter hinanden, baseret på validatorens eget udfald.

Et eksempel på sådan en validering er Apd2StartStopTimeValidator. Den tjekker på om ServiceStartTime på et aftaledokument er udfyldt,  Den har ikke nogen "under-validatorer" i default opsætningen for ITI41 kaldet. Men på sigt kunne disse tilføjes, hvis der opstår behov for specifikke regler omkring StartTime valideringen, når den er udfyldt. Se følgende eksempel:

//nuværende eksempel:
Apd2StartStopTimeValidator apd2StartStopTimeValidator = new Apd2StartStopTimeValidator();

//fremtidigt eksempel med yderligere validering:
Apd2StartStopTimeValidator apd2StartStopTimeValidator = new Apd2StartStopTimeValidator(false);
Apd2StartStopTimeSpecifikValueValidator apd2StartStopTimeSpecifikValueValidator = new Apd2StartStopTimeSpecifikValueValidator();
apd2StartStopTimeValidator.appendValidator(apd2StartStopTimeSpecifikValueValidator);

Det som kendetegner en almindelig validator er extension af klassen AbstractValidatorImpl.

AtLeastOneValidator

Denne validator har lidt mere logik end en almindelig validator: Den kræver at mindst een af dens under-validatorer vil kendes ved det input den får, for at AtLeastOneValidatoren selv validerer noget ok. 

Man kan altså med denne validator sikre

Et eksempel


CdaDocumentTypeValidator cdaDocumentTypeValidator = new CdaDocumentTypeValidator();

CdaDocumentApdV2ModelEnricher cdaDocumentApdV2ModelEnricher = new CdaDocumentApdV2ModelEnricher();
cdaDocumentTypeValidator.appendValidator(cdaDocumentApdV2ModelEnricher);

Apd2StartStopTimeValidator apd2StartStopTimeValidator = new Apd2StartStopTimeValidator();
cdaDocumentApdV2ModelEnricher.appendValidator(apd2StartStopTimeValidator);

Apd2AppointmentIdValidator apd2AppointmentIdValidator = new Apd2AppointmentIdValidator();
cdaDocumentApdV2ModelEnricher.appendValidator(apd2AppointmentIdValidator);

Apd2CustodianIdValidator apd2CustodianIdValidator = new Apd2CustodianIdValidator(organisationCodeValidation);
cdaDocumentApdV2ModelEnricher.appendValidator(apd2CustodianIdValidator);

ModelEnricher

valideringen består af udpakning af noget input. Denne "berigelse" sættes på det indkomne objekt (deraf ModelEnricher) og senere validatorer kan så arbejde herpå


Starter

adskiller sig fra en ModelEnricher ved, at den ikke modtager det fælles objekt XDSDocument, men istedet en request type. Dette request pakkes ud i et eller flere XDSDocument objekter, og Starter kører så sine under-validatorer på hver af disse objekter.


Eksempel fra DROS

Følgende kode, består af 3 trin.

  1. Instansiering af validator til validering af iti-41 ProvideAndRegisterDocumentSet
  2. Oprettelse af ProvideAndRegisterDocumentSet kaldet
  3. Validering af kaldet


ProvideAndRegisterDocumentSetStarter subject = Iti41ValidationFactory.createIti41Validator();

ProvideAndRegisterDocumentSet provideAndRegisterDocumentSetInput = provideAndRegisterDocumentSetCreator.createProvideAndRegisterDocumentSetApd();

ValidationResultSet validationOutput = subject.validate(provideAndRegisterDocumentSetInput);

Se iøvrigt praktisk anvendelse i bibliotekets egne unit test. F.eks. CdaHeaderValidatorTest der viser CDA dokument validering og  ProvideAndRegisterDocumentSetValidatorTest, der viser en række kald for iti-41.

Understøttede valideringsreglser