Dette dokument beskriver NSP Audit API til auditlogning på NSP.
Det første afsnit beskriver de arkitekturmæssige begrundelser for indførelse af NSP Audit API.
Dernæst vises hvordan NSP Audit API rent praktisk indføres i en NSP komponent med konkrete eksempler på anvendelse.
Tilsidst vises "effekten" af anvendelse af NSP Audit API - hvilke informationer logges, og hvor stammer de fra. Her gives også input til, hvilket niveau af dokumentation den enkelte NSP komponent skal levere i f.eks. driftsmanualen.
Auditlogning er en capability, som er nødvendig for mange af NSP'ens komponenter: Af juridiske hensyn er det nødvendigt at kunne følge op på hvem, der har gjort hvad og hvornår henover NSP'ens service portefølje.
Det giver mening at auditloggen opsamles og gemmes centralt henover alle NSP'ens komponenter, idet beskaffenheden af disse logs stiller særlige krav til opbevaring og håndtering.
Kravene til indholdet af auditloggen er sammenfaldende henover NSP'ens services i forhold til information om hvornår og hvem, der har lavet en handling, som er auditlogget.
Hvad der skal auditlogges er i høj grad op til den enkelte NSP komponent og de forretningsmæssige og juridiske krav, der omgiver denne.
Ensartetheden i forhold til granularitet og format for audit informationer vil lette det efterfølgende arbejde med disse - både i forhold til opfølgning og anvendelse og i forhold til den generelle håndtering og opbevaring.
NSP Audit API er født ud af ønsket om:
NSP Audit API stiller rammer og funktioner til rådighed for NSP komponenterne, så de bliver i stand til at løse problemet omkring audit logning.
For at anvende NSP Audit API i en konkret NSP komponent, så er der et par tekniske øvelser, der skal være på plads. Da hovedparten af NSP'ens komponenter er bygget op på samme måde, så vil denne vejledning umiddelbart kunne anvendes i langt de fleste tilfælde. Antagelsen i denne vejledning er derfor at:
I de følgende afsnit gennemgåes først, hvordan en komponent forberedes til at kunne anvende NSP Audit API ved at udtrykke både en kodemæssig og en afviklingsmæssig afhængighed til NSP Audit API.
Dernæst vises det med et praktisk eksempel hentet fra Dokumentdelingsservicen, hvordan NSP Audit API kan anvendes i koden til at implementere auditlogning.
Langt de fleste NSP komponenter anvender Maven til at holde styr på afhængigheder til tredjeparts biblioteker.
NSP Audit API adskiller sig ikke fra andre tredjeparts biblioteker i den forstand og kræver således blot, at følgende tilføjes til rækken af dependencies (NB tjek versionsnummer i forhold til den gældende version) i konfigurationsfilen (pom.xml):
<dependency> <groupId>dk.sds.nsp.audit</groupId> <artifactId>audit-api</artifactId> <version>1.0.1</version> <scope>provided</scope> </dependency> |
Det er vigtigt at notere sig, at afhængigheden til NSP Audit API skal have provided scope.
Provided scope i Maven benyttes til at udtrykke en afhængighed til et tredjeparts bibliotek, som ikke skal inkluderes i modulet selv, men som i stedet antages at blive stillet til rådighed (provided) af de omgivelser, som modulet afvikles i.
Afviklingsomgivelserne for en NSP komponent er Wildfly (evt via et af NSP'ens Docker images). I det følgende afsnit vises, hvordan man sørger for, at Wildfly rent faktisk stiller NSP Audit API til rådighed og derved opfylder kontrakten, som blev udtrykt i Maven konfigurationsfilen.
I forgående afsnit blev det fremhævet, at det ikke er en NSP komponents ansvar selv at inkludere NSP Audit API.
I stedet udtrykker komponenten, at den regner med, at de omgivelser, hvori den afvikles, stiller NSP Audit API til rådighed for den.
Afviklingsomgivelsern for en NSP komponent er Wildfly (evt via et af NSP'ens Docker images). På Wildfly findes en række tredjeparts biblioteker - herunder også NSP Audit API.
Som default er de fleste af disse bibliotekter afskærmet og således ikke til rådighed for komponenten på afviklingstidspunktet - men via en særlig konfigurationsfil (som Wildfly forstår) kan det udtrykkes, at komponenten ønsker, at få adgang til et eller flere af disse.
For at Wildfly kan stiller NSP Audit API til rådighed for en komponent skal filen /src/main/webapp/WEB-INF/jboss-deployment-structure.xml findes i Maven projektet og i det byggede modul og have følgende indhold:
<jboss-deployment-structure xmlns="urn:jboss:deployment-structure:1.2"> <deployment> <!-- NSP komponenter styrer selv logning --> <exclude-subsystems> <subsystem name="logging"/> </exclude-subsystems> <!-- Denne komponent anvender NSP Audit API --> <dependencies> <module name="dk.sds.nsp.audit"/> </dependencies> </deployment> </jboss-deployment-structure> |
Det er vigtigt af forstå, at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem det versionsnummer af NSP Audit API, som bliver udtrykt i Maven afhængigheden, og den version af NSP Audit API, der bliver stillet til rådighed af Wildfly.
Det er komponentens eget ansvar at sørge for, at der er sammenhæng mellem disse. Eventuelle versionsforskelle mellem det, som en komponent tror, at den inkludere, og det, som den rent faktisk inkluderer, kan give en masse udfordringer og underlige fejl (NoSuchMethodException mv), når komponenten afvikles og anvender NSP Audit API.
I praksis kan man tjekke versionen af NSP Audit API, der bliver stillet til rådighed af Wildfly, på følgende måde:
root@7e07691acb13:~# cd /tmp root@7e07691acb13:/tmp# jar xf /pack/wildfly8/modules/system/layers/base/dk/sds/nsp/audit/main/audit-api.jar root@7e07691acb13:/tmp# cat META-INF/MANIFEST.MF Manifest-Version: 1.0 Implementation-Title: NSP Audit API Implementation-Version: Archiver-Version: Plexus Archiver Built-By: root Created-By: Apache Maven 3.5.4 Build-Jdk: 1.8.0_275 Specification-Version: 1.0.1 |
I ovenstående eksempel er det NSP Audit API version 1.0.1, der stilles til rådighed af Wildfly, hvilket hænger fint sammen med det versionsnummer, der blev udtrykt i Maven afhængigheden (i pom.xml).
Når en komponent har fået sat afhængighed op til NSP Audit API, er den klar til at begynde at anvende dette til auditlogningsformål.
Anvendelse af NSP Audit API kan deles op i to punkter:
Fordi AuditBuilder er koblet sammen med platformens håndtering af kald (request/response), er der ikke brug for at komponenten kalder en commit metode eller lign.
Der skal derfor ikke gøres mere end de to nævnte punkter. Disse gennemgåes i det følgende.
Anvendelse af NSP Audit API er meget simpel. For hver request som komponenten modtager skal følgende linie kaldes:
AuditBuilder auditBuilder = Audit.createAuditBuilder(); |
Dette opretter en Audit Builder som kan føres med rundt i komponenten og kaldes hver gang audit information i forbindelse med kaldet opstår.
Det er vigtigt at denne linie udføres på den samme tråd som kalder komponentens Servlet metoder, annoterede WebMethod metoder eller lign. Dette sikrer at platformen kan koble builderen sammen med det request/response der er i gang. |
Når man kalder createAuditBuilder metoden i NSP Audit API'et anvender denne Java Service Loader systemet til at finde en NSP Audit Provider.
Når komponenten afvikles i drift på NSP platformen, vil der være en provider tilgængelig som rent faktisk står for at logge audit informationerne for hvert request. Det er driftens ansvar at sørge for, at dette sker
Under udvikling er det dog stadig muligt at bruge NSP Audit API idet den indeholder en fallback development provider. Denne provider skriver en advarsel til stderr om at den ikke må bruges i et driftet NSP miljø, men foretager sig ellers ikke noget pr. default. Hvis man sætter følgende system property vil den skrive hver audit information ud på stdout som et JSON objekt:
dk.sds.nsp.audit.DevelopmentAuditProvider.enabled=true |
Alternativt kan man lave en ny NSP Audit Provider og få den loadet ved at placere provider-configuration filen dk.sds.nsp.audit.AuditProvider i en passende META-INF/services folder. Se Java Service Loader dokumentationen for detaljer.
En leverance af en komponent til NSP må ikke indeholde en provider-configuration fil idet dette kunne påvirke andre komponenter på platformen. |
I praksis vil der ikke være brug for dette, da fallback development provider i de fleste tilfælde er fuldt ud dækkende.
En AuditBuilder har 4 forskellige metoder til at tilføje audit information.
Den eneste forskel mellem metoderne er, hvordan den eller de valgte værdier er pakket ind.
Fælles for alle metoder er at de kræver følgende argumenter:
public void addAuditInformation(String component, String context, TypeOfInformation type, String key, Object value); public void addAuditInformation(String component, String context, TypeOfInformation type, String key, Supplier<?> value); public void addAuditInformation(String component, String context, TypeOfInformation type, String key, Object... values); public void addAuditInformation(String component, String context, TypeOfInformation type, String key, Iterable<?> values); |
I forhold til hvilke værdier, der skal auditlogges, så er det op til den enkelte komponent at afklare det juridske behov i det konkrete tilfælde.
I de forgående afsnit blev det gennemgået, hvordan en AuditBuilder skal oprettes og håndteres i en NSP komponent, der ønsker at auditlogge, og hvorledes auditloginformationer kan tilføjes i løbet af servicens behandling af et kald.
I dette afsnit kigger vi på konkrete eksempler på dette taget fra Dokumentdelingsservice.
Dokumentdelingsservice gør det muligt for anvendere at fremsøge lister af dokumenter for borgere med forskelligt indhold f.eks. aftaler, laboratoriesvar og stamkort. Der er behov for at auditlogge hvem, der har tilgået disse informationer hvornår.
Dokumentdelingsservice indeholder
Når man kalder createAuditBuilder metoden i NSP Audit API'et anvender denne Java Service Loader systemet til at finde en NSP Audit Provider.
Når komponenten afvikles i drift på NSP platformen, vil der være en provider tilgængelig som rent faktisk står for at logge audit informationerne for hvert request. Det er driftens ansvar at sørge for, at dette sker
Under udvikling er det dog stadig muligt at bruge NSP Audit API idet den indeholder en fallback development provider. Denne provider skriver en advarsel til stderr om at den ikke må bruges i et driftet NSP miljø, men foretager sig ellers ikke noget pr. default. Hvis man sætter følgende system property vil den skrive hver audit information ud på stdout som et JSON objekt:
dk.sds.nsp.audit.DevelopmentAuditProvider.enabled=true |
Når man kalder createAuditBuilder metoden i NSP Audit API'et anvender denne Java Service Loader systemet til at finde en NSP Audit Provider.
Når komponenten afvikles i drift på NSP platformen, vil der være en passende provider tilgængelig som rent faktisk står for at logge audit informationerne for hvert request. Det er driftens ansvar at sørge for, at dette sker.
Under udvikling er det dog stadig muligt at bruge NSP Audit API idet den indeholder en fallback development provider. Denne provider skriver en advarsel til stderr om at den ikke må bruges i et driftet NSP miljø, men foretager sig ellers ikke noget pr. default. Hvis man sætter følgende system property vil den skrive hver audit information ud på stdout som et JSON objekt:
dk.sds.nsp.audit.DevelopmentAuditProvider.enabled=true |
Alternativt kan man lave en ny NSP Audit Provider og få den loadet ved at placere provider-configuration filen dk.sds.nsp.audit.AuditProvider i en passende META-INF/services folder. Se Java Service Loader dokumentationen for detaljer. I praksis vil der ikke være brug for dette, da fallback development provider i de fleste tilfælde er fuldt ud dækkende.
En leverance af en komponent til NSP må ikke indeholde en provider-configuration fil idet dette kunne påvirke andre komponenter på platformen. |
Det demonstreres gennem eksemplet fra Dokumentdelingsservice, hvorledes anvendelsen af NSP Audit API kommer til udtryk i forhold til informationsniveau i den resulterende auditlog. Herigennem bliver det muligt for udviklere af NSP komponenter at forstå, hvilke informationer, der stammer fra afviklingsplatformen, og hvilke der stammer fra komponenten selv.
Tilsidst inkluderes en "dokumentationsskabelon", der kan anvendes som input til de konkrete driftsmanualer for de NSP komponenter, der anvender NSP Audit API.
Alle
Alle NSP komponenter skal i følge kravene dokumentere deres auditlogninger i driftsdokumentationen. Når NSP Audit API anvendes, anbefales det at man for hver request angives hvilke audit informationer der logges ved at udfylde følgende skema
Komponent | Kontekst | Type | Nøgle | Information |
---|---|---|---|---|
For hvert request kan man angive et skema med en række for hver audit information der logges. Følgende er et eksempel fra STS'en:
Komponent | Kontekst | Type | Nøgle | Information |
---|---|---|---|---|
STS | SecurityTokenRequest | Ikke personlig | cvr | CVR nummeret for den kaldende organisation |
STS | SecurityTokenRequest | Følsomme | cpr | CPR nummeret på den person der skal have udsted et id kort. |