Behandlingsrelationsservicen tilvejebringer en enkel it-teknisk måde at verificere og dokumentere en behandlingsrelation, der har været anvendt til informationsadgang.

Introduktion til BRS

Offentlige og private dataansvarlige skal under ansvar overfor Datatilsynet - træffe de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at potentielt personhenførbare og fortrolige oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med loven, jf. persondatalovens §41, stk. 3.

Specifikt for sundhedsfaglige offentlige registre og elektroniske patientjournaler gælder det, at den, der indhenter oplysninger, skal være en sundhedsperson, der deltager i patientbehandling. Det kræves eksplicit, at der findes en aktuel behandlingsrelation imellem patienten og vedkommende sundhedsperson (se betænkning over forslag til lov om ændring af sundhedsloven).

I praksis implementeres de påkrævede tekniske og organisatoriske foranstaltninger af de enkelte serviceudbydere. For at gøre det nemmere at verificere en aktuel behandlingsrelation, tilbyder Sundhedsdatastryrelsen en national behandlingsrelationsservice (efterfølgende ”BRS”), som alle udbydere af nationale sundheds-it tjenester kan anvende til at verificere eksistensen og kvaliteten af en behandlingsrelation. Servicen opsamler og anvender informationer om eksisterende behandlingsrelationer fra blandt andet nationale registreringer om aktiviteter i sundhedsvæsnet.

Formålet med BRS er at gøre det muligt for serviceudbydere at forbedre de eksisterende sikkerhedsforanstaltninger, herunder muligheden for at målrette og effektivisereeksisterende stikprøvetagninger.

Baggrund og formål

Med behandlingsrelation menes, at sundhedspersonen har en aktuel kontakt til borgeren. Det er i sundhedsloven nærmere defineret som

At patienten skal være »i behandling« påden behandlingsenhed, som sundhedspersonen er tilknyttet, dækker over enhver form for behandling,  jf. sundhedslovens § 5, herunder ambulant behandling, indlæggelse, for-og efterundersøgelser m.v.

(Sundhedsloven, Bemærkninger til §42a)

Informationen om, at en patient er ”i behandling”, er i princippet en afledt information, der kan søges bekræftetved opslag i diverse registre, eksempelvis:

Nærværende produkt er en it-teknisk løsning (en service), der uddrager informationer af ovennævnte registre, og på forespørgsel returnerer svar på, hvor meget evidens, der er for en aktuel behandlingsrelation på forespørgselstidspunktet.

Deruodover består produktet af services til opsamling og notifikation. Disse to services er blevet anvendt til at etablere en NSP mekanisme til opfølgning på behandlingsrelationer.

Opfølgning på behandlingsrelationer er nødvendig fordi de nationale registre opdateres på bagkant af handlinger og behandlinger, og det derfor med den nuværende opdateringsfrekvens af nationale registre ikke er muligt at garantere opdaterede svar i behandlingsøjeblikket.

It løsningen vedrørende opfølgning på behandlingsrelation gør det muligt for en serviceudbyder at bestille en verifikation af en behandlingsrelation, hvor opfølgningsservicen modtager bestillingen og efterfølgende foretager opslag i behandlingsrelationsregistrene, indtil enten det ønskede verifikationsniveau opnås, eller den af serviceudbyderen angivne tidsfrist udløber.

Resultatet af verifikationen stilles efterfølgende til rådighed på NSP for den pågældende serviceudbyder.

Opfølgning på behandlingsrelation løser problemet vedrørende ressourcekrævende evaluering af handlinger foretaget af sundhedsfaglige overfor nationale services, idet opfølgningsservicen løfter opgaven med at gennemføre verifikationen og klassificerer behandlingsrelationen til efterfølgende brug hos serviceudbyderen.

Forretningsmæssig motivation

Behandlingsrelationsservicen tilvejebringer en enkel it-teknisk måde at verificere og dokumentere en behandlingsrelation, der har været anvendt til informationsadgang. Servicen giver dermed mulighed for at etablere en kosteffektiv systemteknisk overholdelse af gældende lovgivning.

Nærværende produkt sigter mod at gøre det muligt og enkelt at lave en automatisk it-teknisk opsamling og opfølgning på kvaliteten af aktuelle behandlingsrelationer - uden at det afføder væsentligt merarbejde eller ressourcetræk hos serviceudbyderen.

Opfølgningsservicen sigter mod at levere gevinster i såvel kvalitet som kvantitet, da denne service kan automatisere dele af de eksisterende manuelle processer omkring (typisk stikprøvebaseret) opfølgning og dermed markant øge mulighed og omfang for struktureretopfølgning på sikkerhedsmæssigeforhold i forbindelse med aktuelle behandlingsrelationer.

Hvad er produktet?

Produktet består af en it-service, der anvender de ovenfor nævnte registre til at kvalificere en given behandlingsrelation.

Behandlingsrelationservice udbydes på NSP, så servicen er tilgængelig for alle sundhedsvæsenets parter under fælles og velkendte vilkår. Produktet giver mulighed for at serviceudbydere på en ensartet og veldefineret måde kan tilgå informationer fra en række relevante registre med henblik på at kunne vurdere, om der er tilstrækkelig evidens for en given behandlingsrelation.

BRS klassificerer behandlingsrelationer på en ordnet skala, arrangeret efter ”styrken” af behandlingsrelationsevidens, hvor ”A+” pt. er den kategori, der beskriver relationer med stærkest evidens for en aktuel behandlingsrelation. Skalaen for klassifikationerne er:

KategoriNavnBeskrivelse
A+Direkte behandlingsrelationEksplicit relation (f.eks. henvisning) mellem navngivenbehandler og navngiven patientpå et kendt tidspunkt.
ASamme tid, samme behandlingsstedPatient og Behandler var på samme behandlingssted på samme tid.
BGenerel behandlingsrelationGenerel behandlingsrelation, f.eks. at patienten har udpeget en læge som ”egen læge”.
CHistorisk betinget behandlingsrelationHistorisk betinget behandlingsrelation. Patient og Behandler har været i kontakt tidligere.
DKan ikke afklares pt.Ingen evidens for nuværende.
EKan ikke afklaresIngen evidens hverken nu eller senere.

I nogle tilfælde vil der være forsinkelser i registreringen af informationerne i kilderegistrene, og dokumentationen for relationen bliver mere sikker over tidsom illustreret nedenfor:

TODO figur

Service til opfølgning på behandlingsrelationerer, som navnet antyder, en it-service, der tilbyder sundhedsvæsenets parter (f.eks. andre nationale tjenesteudbydere som angivet i figuren nedenfor) at følge op på graden af evidens for en aktuel behandlingsrelation. Tjenesteudbyderen kan ”bestille” en opfølgning hos servicen (BRS opsamling), hvorefter opfølgningen jævnligt vil pågå indtil der enten er opnået den for-ventede ”styrke” af behandlingsrelationen, eller der er gået for lang tid siden bestillingen.

Hvor længe opfølgningen skal foregå og hvilken grad af evidens, der forventes at blive opnået, afgøres af bestilleren.

Tjenesteudbydere skal derfor overveje, hvorledes BRS bedst anvendes både i forhold til aktiv adgangskontrol og til opfølgende kontrol.

En generel vejledning i anvendelsesscenarier findes i [BRSVejledning????Hvor er den???].

BRS erstatter ikke eksisterende sikkerhedsforanstaltninger, men kan indgå i foranstaltningerne og bidrage til at målrette sikkerhedsindsatsen og derigennem styrke dokumentationen af en aktuel behandlingsrelation imellem patient og sundhedsperson.

Arkitekturen for BRS er illustreret på figuren nedenfor:

Produktet indeholder følgende:

Anvendelsesscenarier


FJERNES - start

 

Kort introduktion til service

For at gøre det nemmere at verificere en aktuel behandlingsrelation, tilbyder SDS en national behandlingsrelationsservice (efterfølgende ”BRS”),
som alle udbydere af nationale sundheds-it tjenester kan anvende til at verificere eksistensen og kvaliteten af en behandlingsrelation.
Informationen om, at en patient er ”i behandling”, er i princippet en afledt information der kan søges bekræftet ved opslag i diverse registre.
Servicen opsamler og anvender informationer om eksisterende behandlingsrelationer fra:

- Sygesikringsregistret.
- Henvisningshotellet.
- Landspatientregistret.
- ”Sikrede”.

Se produktbeskrivelse her:

Behandlingsrelationsservice - Produktbeskrivelse

Behandlingsrelationsservicen benytter en Opfølgningsservice se: Produktbeskrivelse Opfølgning.

Ceritfikatoplysninger (Virksomheds-OCES) skal anvendes for at benytte behandlingsrelationsservicen.

Organisationen bag anvendersystemet skal indgå en serviceaftale med Sundhedsdatastyrelsen via NSP Operatøren.


FJERNES - slut


Komponent og versioner

BRS udstilles på NSP (både dNSP og cNSP) og det er derfor teknisk muligt at få adgang til servien både fra regionale it-systemer (dNSP) og fra it-systemer, der gør brug af den central NSP-instans (cNSP).

Der henvises til den tekniske dokumentation for BRS via følgende link: NSP-komponenter.

Ud over den tekniske dokumentation er der også følgende overordnede dokumentation tilgængelig:

Behandlingsrelationsservicen - Guide til Anvendere

Opsamlings og notifikationsservice - Guide til anvendere


For anvender af BRS anvendes url for det valgte endpoint med tilføjelse: brs-nsp/service/brs -se Opsamlings og notifikationsservice - Guide til anvendere

Eksempel på endpoint i testmiljøerne (dNSP i TEST2-miljøet): http://test2-dnsp.ekstern-test.nspop.dk:8080/brs-nsp/service/brs


 Følgende standarder og begreber bør være kendt hos udviklerne:

  • DGWS (version 1.01) her. Eksternt link hos Medcom.
  • MOCES, VOCES og FOCES (Digital Signatur)
  • NSP infrastrukturens vigtigste infrastrukturkomponenter: STS, GW og DCC (se Inventory - NSP-komponenter)
  • SEAL (Java her eller .NET)
  • SOSI Library Programmers Guide


  • Release 2.0.9 (og tidligere)
    Se https://svn.nspop.dk/svn/components/brs/trunk/Changelog

  • Release 2.0.10
    Leverancen er tagget som: release-2.0.10 
    Releasen indeholder nedenstående JIRA. 

    • BRS-Utilsigtede statusfejl fra opfølgningsjobbet hvis dette er presset.
      Der er tilføjet en status (lastSuccesfullBatch) på /brs-backend/status der signalerer hvornår sidste successfulde batch er håndteret (modsat alle batch er håndteret som eksisterende status (lastSuccesfullRun) signalerer )

    • Falske positiver ved organisationsændringer i SOR.
      Der er ændret således, at SOR data gælder hele den dag, som gyldighedsperioden indikerer og ikke bare først på dagen.

    • SOR understøttelse i BRS
      Der er ændret således, at det nu er muligt at sende SOR kode ind som OrganisationIdentifier i BRS registeringen. Følgende dele af BRS er justeret til:
      • Henvisningshotel (REFHOST) evidenskilde med SOR/SHAK mapning
      • Landspatientregister (LPR2) evidenskilde med SOR/SHAK mapning
      • LPR3 evidenskilde fungerer også uden mapning via SHAK

    • BRS understøttelse af Audit API
  • Release 2.0.11
    Leverancen er tagget som: release-2.0.11
    Releasen indeholder nedenstående JIRA.

    • Rettelse efter QA findings

    • Håndtering af SOR-koder i input som repræsenterer en yder.
      Sikrede (AssignedDoctor) forsøger nu at mappe SOR til ydernummer vha SOR opslags servicen, hvis SOR sendes med istedet for ydernummer
      Henvisningshotel (REFHOST) forsøger nu at mappe SOR til ydernummer/SHAK vha SOR opslags servicen, hvis SOR sendes med istedet for ydernummer/SHAK
      Funktionaliteten kan slåes til og fra med property dk.nsi.brs.relayer.sorls.all.enabled. Propertien deles med andet logik også.
  • Release 2.0.12
    Leverancen er tagget som: release-2.0.12
    Releasen indeholder nedenstående JIRA.

    • Ved opslag med SOR kode skal BRS svare med fejl.
  • Release 2.0.13
    Leverancen er tagget som: release-2.0.13
    Releasen indeholder nedenstående JIRA.

    • BRS benytter SORES til mapning af SOR koder
    • SDS-3679 er rullet tilbage
      Fjernet fejl ved kald med SOR kode, da SDS-3926 og SDS-3656 tillader opslag med SOR
  • Release 2.0.14
    Leverancen er tagget som: release-2.0.14
    Releasen indeholder nedenstående JIRA.

    • Tilføjelser til relation relayers, så alle beslutninger og tilhørende beslutningsgrundlag logges.
  • Release 2.0.15
    Leverancen er tagget som: release-2.0.15
    Releasen indeholder nedenstående JIRA.

    • Ændringer til docker-compose setup, rettelse af logning der kommer i server.log og rettelser til sql-filer.
  • Release 2.0.16
    Leverancen er tagget som: release-2.0.16
    Releasen indeholder nedenstående JIRA
    .

    • Ny version af SORUtils, som skal afhjælpe connection leaks ved kald til SORES.
  • Release 2.0.17
    Leverancen er tagget som: release-2.0.17
    Releasen indeholder nedenstående JIRA
    .

    • Ny version af SORUtils, løsning på afhængighedsproblem.
  • Release 2.0.18
    Leverancen er tagget som: release-2.0.18
    Releasen indeholder nedenstående JIRA
    .

Property "extended followup" er udgået og er blevet fjernet fra koden og dokumentationen.

  • Release 2.0.19
    Leverancen er tagget som: release-2.0.19
    Releasen indeholder nedenstående JIRA
    .

Status-check af SORES-forbindelse.

  • Release 2.0.20
    Leverancen er tagget som: release-2.0.20
    Releasen indeholder nedenstående JIRA
    .

BRS Unit-test fejler (platforms-afhængighed)

Kontaktoplysninger, servicebeskrivelse og testforhold

BRS er udviklet, driftet og vedligeholdt af SDS, og alle henvendelser skal foregå gennem National Servicedesk: https://www.nspop.dk/display/resources/Indberetning+til+Service+Desk

BRS er deployeret i produktion og i de nationale testmiljøer.