Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Kort introduktion til service

Lægemiddelstyrelsens bivirkningsservice (BivWS) er en teknisk snitflade til indberetning af lægemiddelbivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Webservicen kan kaldes af de fagsystemer i typisk primær- eller sekundærsektoren, der benyttes af sundhedsfaglige.

Formålet med BivWS er at give klinikere bedre mulighed for at indberette formodede bivirkninger ved lægemidler og vacciner. BivWS muliggør en smidig og tidsbesparende indberetning af bivirkninger direkte fra klinikerens eget it-system ved at integrere løsningen i it-systemet og dermed udnytte den information om eksempelvis patienten, lægemiddelbehandling og indberetter, som allerede findes i systemet. Forventningen til løsningen er derfor både at øge antallet og kvaliteten af bivirkningsindberetninger fra læger og andet sundhedspersonale.

BivWS benytter den danske nationale standard for identitetsbaserede webservices i Sundhedssektoren (Den Gode Webservice). Systemer, der anvender BivWS (anvendersystemer) vil gøre dette gennem NSP. Når et anvendersystem kalder BivWS på NSP, viderestiller NSP kaldet til den engelske lægemiddelstyrelse (MHRA), som står for driften.

Se links i vedhæftede dokument for yderligere relevant information i forbindelse med elektronisk indberetning af bivirkninger: Relevante links_1.0.6.pdf

Adgang til service og wsdl

Indgangen til servicen i produktion foregår via cNSP og DCC.På dette endpoint kan DCC'en (/decoupling) nås, hvorigennem der er to SOAP-actions stillet til rådighed for BIVWSP:

https://ehr-service.sundhedsstyrelsen.dk/Submission/UploadE2BXml
https://ehr-service.sundhedsstyrelsen.dk/Submission/ValidateE2BXml

BivWS udstiller én WSDL

. Klik her for at se WSDL:

, som er tilgængelig her:
https://wsdl.nspop.dk/bivwsp/submissionservice?wsdl

For at se felttyper se link (følg linket øverst på siden til Service Description):
http://webapp02.laegemiddelstyrelsen.dk/submissionService.asmx

De

relevante dataelementer

tekniske forhold omkring ibrugtagning af servicen er beskrevet i Designdokumentet, som

kan sendes via BivWS er beskrevet i dokumentet BivWS Fields and Validation: BivWS-Fields-and-Validations

er tilgængeligt her:
BivWS-designdokument-1.0.6.

2

1.

xlsx

pdf

Kontaktoplysninger, servicebeskrivelse og testforhold

For at få adgang til servicen, skal anvendersystemet kalde BivWS på NSP via Sundhedsdatanettet med et gyldigt certifikat. Det enkelte anvendersystem skal ikke oprettes som bruger med eget brugernavn og password, da BivWS kun har én bruger (NSP), som kalder servicen.

For at få adgang til produktion skal der gennemføres en

certificeringstest

certificering med Lægemiddelstyrelsen, hvor såvel brugergrænsefladen i anvendersystemet samt kvaliteten af det indberettede vurderes.

En certificerings-test forventes at vare 2-3 timer og skal aftales med Lægemiddelstyrelsen. Efter bestået certificeringstest vil der blive åbnet for produktionsadgang.
Der ligger en række godkendelseskriterier til grund for certificeringen. Godkendelseskriterier, certificeringstests og testscenarier er beskrevet i ”Godkendelseskriterier for BivWS”:

Det kan være nødvendigt med en opfølgning, hvor udeståender fra testen gennemgås, inden certificeringsforløbet kan afsluttes.

I nedenstående dokumenter beskrives kriterier, krav og test i forbindelse med certificeringen:

BivWS-Godkendelseskriterier
For yderligere krav og beskrivelse af servicen refereres til implementeringsguide og designbeskrivelse.
  • Implementeringsguiden indeholder en beskrivelse af domænet, scenarier for bivirkningsindberetning, test og certificering samt forhold, man skal være opmærksom på ved design af brugergrænsefladen.
Klik her for at hente implementeringsguiden
BivWS-Implementeringsguide
pdf
Designdokumentet indeholder en beskrivelse af tekniske forhold omkring ibrugtagning af servicen. Klik her for at hente designdokumentet:
BivWS-designdokument-
.1.pdf
  • .2_SKABELON.xlsx
    Beskriver godkendelseskriterier, certificeringstest og testscenarier i detaljer. Bruges som fælles redskab til forberedelse og gennemførelse af certificering samt til dokumentation af certificeringsforløbet.

  • Test-eksempler20170613.zip
    I forbindelse med test af servicen stiller Lægemiddelstyrelsen filer med eksempler på testdata til rådighed. Der bliver løbende tilføjet testdatafiler

: Test-eksempler20170613.zip

I forbindelse med test

Endvidere

stiller Lægemiddelstyrelsen en BivWS Java klient og en BivWS .net klient til rådighed, som genererer klasser udfra wsdl'en og kan kalde til BivWS-servicen i TEST2-miljøet. (Se README i projekterne

.

)

Der skal oprettes og godkendes en aftale med SDS om adgang til service og i Sundhedsdatanet-aftalesystemet mod servicen "cnsp" med endpointet i servicegruppen "cNSP prod" og servicenummer 971.

Henvendelser angående ibrugtagning af bivirkningsindberetning via NSP skal foregå gennem National Servicedesk: https://www.nspop.dk/display/resources/Indberetning+til+Service+Desk.