Indledning
Denne vejledning beskriver de tekniske forretningsregler i forhold til at implementere diagnoseoversigt i et lokalt fagsystem eller en patient/borgerportal. Vejledningen er tiltænkt forretningsarkitekter, systemarkitekter samt systemleverandører, således at disse kan vurdere hvordan diagnoseoversigten kan implementeres i systemerne.
På nationalt plan er der udarbejdet en indholdsprofil ud fra HL7's Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR) dokumenter, som beskriver udvekslingsformatet for diagnoseoversigten. Indholdsprofilen er forankret hos MedCom.
FHIR-dokumenterne for diagnoseoversigten forvaltes af Primærsektorens Leverandør Service Platform (PLSP), men udstilles via den nationale delingsinfrastruktur, således at borgerens diagnoseoversigt kan fremfindes af sundhedsvæsenets aktører. Aktører, som understøtter diagnoseoversigten, kan via deres fagsystemer anvende de standardiserede IHE XDS snitflader til at hente borgernes diagnoseoversigt.
Den nationale delingsinfrastruktur udstilles gennem dokumentdeling- og dokumentregistreringsservices via standardiserede IHE XDS snitflader tilpasset den nationale sikkerhedsinfrastruktur, som bl.a. omhandler autorisation, samtykkekontrol, auditlogning etc.
Anden dokumentation
De overordnede forretningsregler til diagnoseoversigt kan ses i dokumentet: Indhold og forretningsregler
Udveksling af data om diagnoseoversigten foregår via den nationale delingsinfrastruktur. Denne understøtter reference arkitekturen for deling af dokumenter og billeder.
For generel introduktion til den nationale delingsinfrastruktur, se vejledningen ’Kom godt i gang med dokumentdeling’ til deling af dokumenter via Dokumentdelingsservice på NSP lavet af MedCom.
For detaljeret teknisk dokumentation omkring dokumentdeling via NSP, se beskrivelsen på Dokumentdeling på NSP (DROS, DDS, NXRG, OpenXDS)
Aktører
Figuren giver et overblik over de aktører som er i spil i relation til deling af diagnoseoversigten.
Den praktiserende læge: Lægen og /eller klinikpersonale udarbejder diagnoseoversigten i samarbejde med borgeren via klinikkens fagsystem.
diagnoseoversigten opbevares i diagnosedatabasen som er forvaltet af PLSP.
Borgere (Patienter): Borgere har læseadgang til egen diagnoseoversigt via sundhed.dk
Pårørende: Pårørende har læseadgang til borgerens diagnoseoversigt via sundhed.dk, hvis borgeren har tildelt den pårørende en læsefuldmagt via den fælles-offentlige fuldmagtsservice på borger.dk
Sundhedspersoner: Sundhedspersoner har adgang til borgeres diagnoseoversigter via Sundhedsjournalen på sundhed.dk, eller via eget fagsystem - afhængigt af lokal implementering
Sundhedsprofessionelle (uden sundhedsfaglig autorisation): Kan få adgang til borgerens diagnoseoversigter via lokal trustmodel, hvor parterne giver relevante medarbejdere adgang til at tilgå borgeres diagnoseoversigter via Sundhedsjournalen på sundhed.dk, eller via eget fagsystem - afhængigt af lokal implementering
Teknisk oversigt
Indhold i diagnoseoversigt
Først og fremmest skal man kende til det indholdsformat der benyttes til diagnoseoversigten. Formatet er JSON og indholdet er specificeret som en dansk profil af FHIR. Den danske profil for FHIR Conditionlist er forankret hos MedCom. Se under MedCom Conditionlist hvor både beskrivelse af standarden samt forskellige eksempler opbevares.
FHIR-dokumentet i JSON format bliver pakket ind i XDS protokollen, så det er XDS protokollen som anvendes i forhold til at fremsøge og hente som FHIR-dokumentet.
Systemer der tilsluttes diagnoseoversigten, skal bl.a. godkendes af MedCom ud fra en certificering. Testprotokollerne for certificering diagnoseoversigten, kan findes på MedCom's hjemmeside.
Tekniske forudsætninger
Se Administrative forudsætninger for at få adgang til NSP'en.
Diagnoseoversigten udstilles via services på NSP'en, disse skal tilgås gennem en afkoblingskomponent "DCC'en". DCC'en viderestiller kald til underliggende services, så der er ikke en WSDL for DCC'en. Se DCC Dokumentation for adgang til services gennem DCC'en.
Det er et krav at dokumentdelingsservicen skal tilgås gennem afkoblingskomponenten
NSP services kan tilgås enten via Den Gode Webservice (DGWS) eller via OIO-IDWS (Udelukkende borger adgang).
Den Gode WebService (DGWS) benytter XMLDSIG til at signere SAML assertions ud fra X.509 certifikater/nøgler - for adgang til diagnoseoversigten skal sundhedspersoner have et STS-underskrevet SOSI-ID kort på niveau 4 (medarbejder), hvilket også er beskrevet under administrative forudsætninger, således at borgeren har mulighed for at lave en frabedelse så diagnoseoversigt ikke kan deles med specifikke sundhedspersoner, samt at patienten har mulighed for at se hvem der har haft adgang til patientens Aftaleoversigt via MinLog.
For mere information om den gode webservice, se: https://www.medcom.dk/standarder/webservice-standarder/den-gode-webservice
Sundhedsdatastyrelsen har beskrevet hvordan et SOSI-ID kort kan skabes og anvendes under STS Dokumentationen
De servicesnitflader der udstilles til diagnoseoversigten er alle baseret på SOAP kald der understøtter DGWS.
Indholdsdelen af den enkelte servicekald (SOAP body) er den del der er specificeret af IHE XDS snitfladerne, dvs. for eksempel ITI-18 og ITI-43, se nærmere beskrivelse under: Dokumentdeling på NSP (DROS, DDS, NXRG/SDS Patientindex, OpenXDS)
De detaljerede beskrivelser af snitfladerne findes i IHE IT Infrastructure Technical Framework dokumenterne volume 1, 2a, 2b, 2x og 3.
- IHE ITI TF Vol. 1 - Integration Profiles
http://www.ihe.net/uploadedFiles/Documents/ITI/IHE_ITI_TF_Vol1.pdf - IHE ITI TF Vol. 2a - Transactions 1-28
http://www.ihe.net/uploadedFiles/Documents/ITI/IHE_ITI_TF_Vol2a.pdf - IHE ITI TF Vol. 2b - Transactions 29-64
http://www.ihe.net/uploadedFiles/Documents/ITI/IHE_ITI_TF_Vol2b.pdf - IHE ITI TF Vol. 2x - Appendices A-X
http://www.ihe.net/uploadedFiles/Documents/ITI/IHE_ITI_TF_Vol2x.pdf - IHE ITI TF Vol. 3 - Metadata
http://www.ihe.net/uploadedFiles/Documents/ITI/IHE_ITI_TF_Vol3.pdf
Beskrivelserne i de officielle dokumenter fra IHE er relativt komplicerede, og det kan være svært at opnå et godt overblik over hvordan specifikke kald sættes sammen. Der findes en række generelle og praktiske eksempler og programmer på IPF Open eHealth Integration Platform siderne. Se for eksempel:
- IPF Open eHealth Integration Platform
http://oehf.github.io/ipf/ipf-platform-camel-ihe/ - IPF Commons IHE XDS
https://mvnrepository.com/artifact/org.openehealth.ipf.commons/ipf-commons-ihe-xds
Søgning på diagnoseoversigt
For at søge efter en borgers diagnoseoversigt, skal der laves en ITI-18 forespørgsel via NSP'ens dokumentdelingsservice.
WSDL til DDS Registry findes her: https://wsdl.nspop.dk/ddsregistry?wsdl
Når der søges på diagnoseoversigt, kan der søges på de værdier, der er angivet som XDS-metadata. Diagnoseoversigten benytter metadata profil version 0.96, der kan hentes på https://svn.medcom.dk/svn/releases/Standarder/IHE/DK_profil_metadata/
Borgerens CPR-nummer (PatientId) samt diagnosedokumentets statuskode (Status) er påkrævede felter, som skal inkluderes i alle søgninger.
For diagnoseoversigt, er der desuden følgende forretningsmæssige XDS-metdata, som skal anvendes i søgninger:
- Typecode: 11450-4 (Problem list - Reported) - Codesystem: 2.16.840.1.113883.6.1
Desuden anbefales det at forespørge både efter specifikt format samt statiske og dynamiske (on-demand) dokumentkilder, angives denne værdi ikke, returneres kun data fra statiske dokumentkilder.
- Type
- urn:uuid:7edca82f-054d-47f2-a032-9b2a5b5186c1 (for statiske dokumentkilder)
- urn:uuid:34268e47-fdf5-41a6-ba33-82133c465248 (for dynamiske "on-demand" dokumentkilder)
- FormatCode: urn:ad:dk:medcom:plr-v1.0:full - Codesystem: 1.2.208.184.100.10
Værdierne (klassifikationerne) som anvendes i XDS-metadata er defineret i et regneark hos MedCom, se: DK-IHE_Metadata-Common_Code_systems-Value_sets.xlsx
For henholdsvis AND og OR søgninger gælder det at angives der flere søgeværdier i samme <slot> så tæller det som en OR søgning for disse værdier. Hvor der mellem de forskellige <slot> tæller som en AND søgning.
De detaljerede tekniske informationer om ITI-18 og angivelse af søgeparametre, kan ses i IHE ITI dokumentation volume 2
Eksempel på en ITI-18 forespørgsel efter diagnoseoversigt:
Retur-svaret indeholder referencerne til diagnoseoversigt dokumenterne, der skal benyttes efterfølgende til at udtrække de konkrete disgnoseoversigter
Hentning af diagnoseoversigt
Bemærk for at hente en diagnoseoversigt på baggrund af en søgning, skal NSP's Service Deklaration: "Særlige begrænsninger ift. anvendelse af Dokumentdelingsservicen (DDS)" følges.
Se: Dokumentdelingsservice (DDS)
Opsummeret står der følgende: Der må højst være 10 minutter mellem disse kald (ITI-18 og ITI-43), begge kald skal udføres af samme bruger, og begge kald skal have samme (men unikke) ‘flowID’
Der er tre værdier fra retursvaret på ITI-18 forespørgslen som skal benyttes for at hente indholdet af en konkret diagnoseoversigt:
- HomeCommunityId - der beskriver det domæne dokumentet befinder sig i.
Værdien hentes ud fra ...ExtrinsicObject/@home
- RepositoryUniqueId - der bekriver den kilde under domænet der opbevarer dokumentet
Værdien hentes ud fra ...ExtrinsicObject/Slot[@name=’repositoryUniqueId’]/Value List/Value
- DocumentUniqueId - der identificerer selve dokumentet
Værdien hentes ud fra ...ExtrinsicObject/ExternalIdentifier[@identificationScheme=’urn:uuid:2e82c1f6-a085-4c72-9da3-8640a32e42ab]/@value
Ud fra disse værdier skal der laves en ITI-43 forespørgsel via NSP'ens dokumentdelingsservice.
Som beskrevet ovenfor benyttes de tre værdier: HomeCommunityId, RepositoryUniqueId og DocumentUniqueId til at hente dokumenterne.
WSDL til DDS Repository findes her: https://wsdl.nspop.dk/ddsrepository?wsdl
Det svar der returneres er patientens diagnoseoversigt, indeholdende de dataelementer der er beskrevet i MedComs standard, se: https://medcomdk.github.io/dk-medcom-conditionlist/
Bemærk at selve body delen afdiagnoseoversigt skal hentes ud som en mime attachement, eller også er det indlejret som et base64-kodet tekststreng
Oprettelse af diagnoseoversigt
Det er praktiserende læge som opretter borgerens diagnoseoversigt, hvorefter den udstilles via PLSP Indeks.
Det er ikke muligt for andre parter, end de praktiserende læger, at oprette diagnoseoversigt.
Ændring af diagnoseoversigt
Det er praktiserende læge som opretter borgerens diagnoseoversigt, hvorefter den udstilles via PLSP Indeks.
PLSP Indeks udstiller diagnoseoversigt som en dynamisk (on-demand) dokumentkilde, det betyder at det altid er den sidste opdaterede diagnoseoversigt som hentes.
Det er ikke muligt for andre parter, end de praktiserende læger, at ændre diagnoseoversigt.
Sletning af diagnoseoversigt
Det er praktiserende læge som sletter borgerens diagnoseoversigt, hvorefter den ikke længere udstilles via PLSP Indeks.
Det er ikke muligt for andre parter, end de praktiserende læger, at slette en borgers diagnoseoversigt.
Sikkerhed, roller og rettigheder
For adgang til diagnoseoversigt skal der for sundhedspersoner eksistere et gyldigt SOSI-ID kort som er signeret af NSP'ens Secure Token Service, dokumentationen for SOSI-ID kort og STS ligger under: Anvenderguide til STS
Sundhedsfaglige uden sundhedsfaglig autorisation skal have tilknyttet en rettighed før disse kan få adgang. Lokale organisationer kan enten tilknytte disse rettigheder via Sundhedsstyrelsens Elektroniske Brugerstyring (SEB), eller give rettigheden via den lokale identifikations- og rettighedsstyring.
Følgende roller anvendes i forbindelse med diagnoseoversigt.
Rollenavn | Rettighed | Notation som indsættes i SOSI IdKort ved udstedelse |
nspSundAssistR2 | Giver ret til at læse til diagnoseoversigt Giver også adgang til at læse andre dokumenter, der deles via dokumentdelingsinfrastrukturen jvf. Sundhedslovens §42a stk. 4 (Se overordnet dokumentation for nationale roller her: SEB - Sundhedsvæsenets Elektroniske Brugerstyring - Sundhedsdatastyrelsen Services (nsi.dk)) | urn:dk:healthcare:national-federation-role:code:41002:value:SundAssistR2
|
En sundhedsfaglig uden sundhedsfaglig autorisation kan ikke have tilknyttet flere roller på samme tid - dette skal administreres via den lokale identifikations- og rettighedsstyring, eller via SEB
Ansvaret for at tildele rettigheder til sundhedsfaglige uden sundhedsfaglig autorisation ligger hos de enkelte parter. Parterne skal ligeledes via deres eget rolle/rettighedssystem kunne styre om en sundhedsfaglige uden sundhedsfaglig autorisation skal have adgang til diagnoseoversigt.
For yderligere information, se Administrative forudsætninger for tilslutning under brugerstyring/trust
Håndtering af frabedelse og fuldmagt
Frabedelse af deling af sundhedsdata
Borgeren kan have frabedt sig deling af at data, herunder diagnoseoversigt, med andre parter i sundhedssektoren, i det tilfælde vil fejlkoden "Consent Filter Applied” blive returneret (se nedenstående xml eksempel for ITI-18 Dokumenter med frabedelse). Det betyder at borgeren enten har frabedt sig deling af data til den specifikke sundhedsperson, for data i et givet tidsrum, for data fra bestemte organisationer, eller i en kombination af disse. Klienten skal håndtere at der er angivet en frabedelse, og give sundhedspersonen mulighed for at få adgang til diagnoseoversigt under specielle vilkår, se forretningsregel #6 under: Indhold og forretningsregler Diagnoser
For adgang til data, hvor der er frabedt deling, kan klienten angive at der ønskes adgang til data uanset at der er frabedt deling for det. Det kan være på baggrund af enten et specifikt samtykke fra borgeren, eller at der nødvendigvis skal foretages et værdispring, eller at og så sende forespørgslen igen med “ConsentOverride” flaget sat til “True”. Der laves logning i dokumentdelingsinfrastrukturen der angiver at en frabedelse er tilsidesat. Klienten skal samtidig angive årsagen (Eksempelvis: eksplicit samtykke fra patienten for at få adgang til data) til at frabedelsen er tilsidesat i eget journalsystem, da der kan forventes at være opfølgning på tilsidesatte frabedelser.
Yderligere information omkring frabedelse af deling af sundhedsdata og forespørgsler via dokumentdeling kan ses i Brugervejledning til forespørgsler via DDS. Eksempel på ITI-18 fejlsvar for dokumenter der er lavet frabedelse på:
Fuldmagt
Borgerportaler kan give borgernes pårørende adgang via den Fælles Offentlige Fuldmagtsservice, hvortil der er tilknyttet en brugergrænseflade på borger.dk
Bevis for fuldmagter er understøttet i OIO-IDWS identitytokens signeret af STS'en, dog understøtter dokumentdelingsservicen ikke OIO-IDWS - så fuldmagter er i stedet etableret via en trust-løsning hvor borgerportalen selv håndterer kontrol af fuldmagter.
Information angående angivelse af fuldmagter via dokumentdelingsservicen, kan ses i HSUID header dokumentation.
Ændringslog
1.2.1 | 2025-03-24 | Spærring ændret til frabedelse | SDS |
1.2 | 2024-10-29 | Indsat endelige værdier for XDS-metadata efter godkendelse i XDS-metadata gruppen | SDS |
1.1 | 2024-10-23 | Indsat værdier for XDS-metadata efter forslag fra medCom | SDS |
1.0 | 2024-10-09 | Tilføjet forslag til XDS-metadata samt eksempler | SDS |
0.9 | 2024-09-30 | Beskrevet teknisk implementeringsvejledning, mangler referencer til indholdsformat samt XDS-metadata, og derved også eksempler | SDS |
0.1 | 2024-06-11 | Udkast til teknisk implementeringsvejledning | SDS |